AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je u Sarajevu održao sastanak sa najvišim zvaničnicima delegacije Evropske unije u BiH koje su predvodili ambasador Johann Sattler šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasadorica Republike Austrije u BiH dr. Ulrike Hartmann i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl.

Među brojnim temama o kojima se razgovaralo, prednjačile su one koje se odnose na rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica i regionalni projekat Plava voda.

Od velikog značaja za građane Zenice bili su i razgovori na temu javnog saobraćaja, poboljšanja kvalitete zraka u našem gradu i realizacija drugih projekata koje Gradska uprava Zenice nastoji realizovati s ciljem opravdanja statusa „Zelenog grada“, kao prvog sa ovim statuom u našoj državi.

„Ovu su sastanci kakviih nam treba što više, gdje konkretno razgovaramo o projektima čiji je cilj poboljšanje života svih građana Zenice i BiH. Na tome se želim zahvaliti ambasadoru Sattleru, a neizmjerno sam zahvalan Delegaciji EU u BiH na svemu što je učinila za Grad Zenica u proteklom periodu, kao i na podršci koju nam pružaju u realizaciji budućih kapitalnih projekata od kojih građani Zenice mnogo očekuju. EBRD će nam pomoći da riješimo problem javnog gradskog saobraćaja, gdje je cilj imati kvalitetan prevoz, koji uz to i mnogo manje ili nikako ne zagađuje okoliš.

S tim ciljem će od strane EBRD-a biti angažovan poseban ekspert. Također, obećana nam je pomoć i podrška u nastavku utopljavanja svih objekata i pomoć u zamjeni kućnih ložišta. Neće izostati ni podrška u nastavku započete gasifikacije Zenice koja nastavlja svoj europski put“, nakon sastanka izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.