AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je danas, tokom obraćanja na ceremoniji potpisivanja ugovora o generalnom remontu visoke peći u Zenici, da na ovom projektu bude uposleno više domaćih firmi.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je danas, tokom obraćanja na ceremoniji potpisivanja ugovora o generalnom remontu visoke peći u Zenici, da na ovom projektu bude uposleno više domaćih firmi.

– I od kompanije Danieli Cours i od Mittala sam tražio i zamolio ih, pošto su u pitanju velike investicije, da kompanije iz Zenice radi prijateljskog okruženja, ako su iste sa kvalitetom i cijenom moraju imati prioritet kod dobivanja poslova. Valjda to Zeničani zaslužuju – kazao je Kasumović.

Dugoročno rješenje

Gradonačelnik Kasumović nagovijestio je i rješenje problema grijanja u Zenici, a prijedlog će iznijeti na Gradskom vijeću Zenica naredne sedmice.

– Formirao sam komisiju od 16 eksperata koja je okončala rad. Sa njihovim prijedlogom idem na Gradsko vijeće, gdje će se donijeti odluka. Moj prijedlog GV će biti da sa Mittalom napravimo joint venture kompaniju i da idemo u izgradnju novog ekološki prihvatljivog grijanja u Zenici. Sadašnji kotlovi su u fazi raspadanja – kazao je Ksumović.

Također je dodao da bi to bilo rješenje za narednih 15 godina, a prema Kasumovićevim riječima dugoročno rješenje grijanja grada Zenice će se vezati za izgradnju termo bloka 8 u Kaknju.

Zaštita životne okoline

Kasumović je pojasnio da će se odmah ići na formiranje joint venture kompanije za nabavku kotlova sa ArcelorMittal Zenica, ali i dugoročno nakon 15 godina i u projekat termo- bloka osam TA Kakanj.

– Dugoročno rješenje za narednih 50 odnosno 70 godina je Termoelektrana Kakanj, izjavio je zenički gradonačelnik.
Kasumović je također izričito zahtjevao po pitanju zaštite okoliša i životne sredine, da kako se nekad zvala zenička Željezara a sada Arcelor Mittal Zenica do 2018. godine ima sve kao ona u Gentu (Belgija, op.a) koja je u Evropskoj uniji.

– Jučer smo završili priču oko integralne okolinske dozvole za AMZ i ona će biti u narednim danima uručena Mittalu. Znači riješili smo i to šta Mittal, kad i kako treba uraditi na zaštiti životne okoline – kazao je Kasumović.
Oslobođenje