Kasumović: Nema više besplatnih kafa ni mjesta za podobne

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

“Lokalna SDA, kao i ona na državnom nivou odugovlači proces oporezivanja kladionica. Jednostavno nisu htjeli to izglasati, nego su htjeli da ide prvo kao nacrt. Međutim, bićemo prvi u državi za 15 dana koji će lokalno oporezovati kladionice”, rekao je za N1 Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Fuad Kasumović je od preuzimanja funkcije gradonačelnika Zenice pokrenuo mnoge procese u ovom gradu, a među njima je i oporezivanje kladionica od čega Grad Zenica planira finansirati sport i kulturu.

Međutim, gradonačelnik Zenice naglašava da izabrani u Gradskom vijeću ispred Stranke demokratske akcije koče proces.

“SDA se protivi oporezivanju kladionica. Oni hoće u Gradsko vijeće Zenice uvesti stanje kao što je u Federalnom parlamentu, gdje ne zasjedaju već pet mjeseci zbog kladionica. Ja to neću dozvoliti. Od tih sredstava ćemo finansirati sport i kulturu u Zenici”, izjavio je Kasumović.

ČITAJ JOŠ:  Mađarska policija pucala na kamion pun migranata koji nije htio da se zaustavi

On je istakao da vijećnici iz SDA slušaju direktive iz centrale u Sarajevu.

“Sve do sjednice su govorili da su za oporezivanje, a onda ih je nazvao neko iz centrale u Sarajevu i odjednom su protiv toga.”

Kasumović je kazao da “iako ima većinu u Gradskom vijeću ne želi nikakve većine da bi Javna preduzeća dao određenim strankama kako bi oni zapošljavali svoje vojske, te da iz tih JP finansiraju stranku”.

“Moći ću i sa SDA i bez SDA donijeti odluke. Želim pustiti da građani vide ko stvarno koči procese. Puna su usta kladionica, ali kada ih dovedemo do samog kraja onda dobiju direktivu iz Sarajeva da ne moraju glasati i da meni prave problem da ne radimo pet mjeseci kao u Parlamentu FBiH”, rekao je Kasumović i dodao da u Gradskom vijeću Zenice nema ni HDZ-a ni SNSD-a ni Dodika koje iz SDA obično definišu kao krivce za blokadu procesa.

ČITAJ JOŠ:  Amerikanci bi već do ljeta mogli imati kolektivni imunitet na koronavirus

Nema više besplatnih kafa, kao ni mjesta za podobne i nesposobne

Prvi čovjek Zenice ističe da se uvodi fiskalna kasa u kafateriji Grada Zenice, što do sada nije bio slučaj.

“Fiskalnu kasu treba nabaviti i naplaćivati. Do sada su besplatno pili po dvije kafe dnevno i ostale tople napitke. Svi dobijaju topli obrok i plaće i nema potrebe da Grad odobrava besplatne tople napitke. Sada se mora plaćati i to nije zarada, već trebamo uštede na svemu. Dao sam nalog da se to završi, a već su zabranjeni besplatni topli napici.”

Naglasio je i da je poslan dopis prema svim Javnim preduzećima, Javnim ustanovama, kao i službama u Gradskom vijeću.

“Svi koji ispunjavaju uslove za penziju su penzionisani, zatim svi koji su po meni nelegalno uposleni, ugovorima o djelu, su otpušteni. Za JP koja dokažu da imaju potrebu za prijem te ljude transparentno konkursom primiti, a nikako drugačije”, izjavio je za Kasumović.

ČITAJ JOŠ:  Karamehić-Abazović: U BiH dominira jaz između bogatih i siromašnih

Za kraj je istakao i da su većini Gradskim preduzeća istekli mandati Nadzornim odborima.

“Rekao sam da ću ukinuti u strankama Zavode za zapošljavanje. Najugledniji zenički privrednici će mi odabrati članove Nadzornih odobra koji ispunjavaju uslove. Ti ljudi su znali sebi napraviti uspješna privatna preduzeća, a sada će pomoći da izaberemo sposobne ljude. Imamo oko 400 prijava, a sada najugledniji privrednici vrše odabir članova i predsjednika Nadzornih odbora Javnih preduzeća. Do sada su stranke slale ljude da tamo sjede kako bi samo klimali glavom i primali naknade.

Sada se više nijedna stranka, a ni ja, ne pitamo. Tako će biti i svaka naredna komisija. Privrednici će birati saradnike za privredu, a tako će činiti i ostali ugledni građani Zenice. Bitno je izabrati najkompetennije ljude koji će voditi preduzeća.”

N1

GODISNJICA
MARKETING