Portal 072info

Kasumović: Nova većina ne mari za građane i njihove probleme

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija na kojoj je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisutne predstavnike medija upoznao sa aktuelnostima, a koje su u vezi sa dešavanjima na 37. sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu, 29. maja. 

“Poštovani građani Zenice, nova većina u kojoj su SDA, ASDA i SBB nema nikakav program za poboljšanje stanja u našem gradu. Naprotiv, oni vas kažnjavaju. Iako smo se svi zakleli da ćemo raditi u interesu Zenice i njenih građana, većina vijećnika okupljena oko tih stranaka, ima svoje lične interese i njima ne odgovara da se Zenica razvija. Kako drugačije shvatiti to, što ne žele da preko milion KM koje smo osigurali uštedama, utrošimo u asfaltranje puteva? Koji to razuman čovjek u našem gradu ne bi poželio da riješimo problem grijanja, a mi smo to uradili bez kredita i trebali smo iduće godine imati grijanje. Ali nećemo jer su nas juče ponovo spriječili da uplatimo treću, posljednju ratu u iznosu 1,4 miliona KM za izgradnju Toplane Zenica. Iz unutrašnjih ušteda rješavamo problema grada, e ne kao bivša vlast koja se kreditno zaduživala. Pitam se, kako bi nam pomogli da dignemo kredit ako nam ne daju da ušteđena i zarađena sredstva utrošimo u kapitalne projekte koji će Zenicu učiniti savremenim gradom, ugodnim za življenje, u kojem će mladi ostajati jer imaju posao, a stariji uživati u čišćem zraku i toplini svojih domova”, kaže gradonačelnik Kasumović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smjenu dosadašnjeg predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica, Gorana Bulajića (DF) i imenovanje samostalne vijećnice Diane Bešić na mjesto predsjedavajuće, gradonačelnik je ocijenio nelegalnim činom.

“Nisu ispoštovane procedure, Poslovnik i Statut… sve su grubo narušili samo da bi demonstrirali silu. Bave se populizom, bore se da sakupe 21 vijećnika kako bi promijenili Statut grada i preuzeli upravu nad javnim preduzećima, ta nastavili krasti kako su to radili u Zenicatransu, Domu zdravlja, Apotekama. Uništili su Zenicatrans da bi za marku kupili autobusnu stanicu i vršili prevoz, u Domu zdravlja isplaćivali sebi stimulacije, a građane zakinuli za lijekove od skoro milion maraka. U Apoteci su sve nabavljali bez tendera… To su ozbiljna krivična djela za koja će morati odgovarati. Kako bi sve to prikrili, prave većine po Vijeću i žele mijenjati Statute ali su se zeznuli ili bolje rečeno, oni ne znaju da je gradonačelnik Skupština javnog preduzeća, a ne Gradsko vijeće. Na njihov zahtjev se na dnevnom redu sjednice našlo razmatranje situacije u JKP Zenicatrans – prevoz putnika. To su oni preduzeće pokrali, to je školski primjer krađe, pljačke za čije ozdravljenje bi sada trebalo između 16 i 18 miliona KM. I nakon dva – tri sata rasprave, ništa nisu ni zaključili, ni usvojili. Sramota.S druge strane, Gradsku upravu i mene zaustavljaju u svakom pokušaju da spasimo Zenicatrans. Imali smo namjeru formirati Javno preduzeće Autobusna stanica, da bi iz tog dijela digli kredit i vratili dug poreznoj upravi. Ovakvo Gradsko vijeće nikome ne treba”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog opstrukcija nove većine u Gradskom vijeću, nije provedena izmjena Regulacionog plana “Trg rudara” pa je investitor koji je duže od godinu dana čekao s namjerom da pravi objekat sličan sarajevskom SCC-u, odlučio odustati od gradnje objekta u kojem bi posao dobilo sotinjak radnika. 

“Ovakvo neodgovorno ponašanje tih vijećnika sa sobom nosi mnogo teške posljedice. Osim što koče razvoj Zenice, svjesno grad vode ka finansijskim troškovima jer nas sprječavaju da platimo kredit za GGM, što je međunarodna obaveza BiH, a kojeg su oni digli kako bi rasteretili kanton koji milione ulaže u druge gradove. Taj kanton u posljednjih pet godina nije marku uložio u Zenicu. Zbog kašnjena u isplati treće rate za Toplanu Zenica platit ćemo kamate, a možda biti i potpuno izbačeni iz projekta, pa će ArcelorMittal Zenica napraviti kotlove koji će biti dovoljni samo za njegovu proizvodnju.Dodao bih i da osporavaju izgradnju priključka na M-17, gradnju tri kružna toka, koja će usporiti saobraćaj na M-17, rekonstrukciju ulice Bistua Nuova i mnogo toga. To je dokaz da većina u Gradskom vijeću isključivo gleda svoj i interes svojih stranaka, a da za građane i njihove probleme ne mare”, zaključio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 141
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME