Fuad Kasumovic


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Kompanija ArcelorMittal Zenica danas je kako sam informisan, građanima Zenice putem medija dostavila obavijest kako je, „primorana značajno smanjiti isporuku toplotne energije prema gradu, sa velikom izvijesnošću potpunog prekida. Razlog je, kako stoji u informaciji, „nedostatak energetskog uglja na našem skladištu zbog obustave rada Rudnika mrkog uglja Zenica i prekida isporuke od 9. februara 2021.

Pozivam uprave RMU „Zenica“, koncerna „Elektroprivreda BiH“ kao vladajućeg društva nad zeničkim rudnikom i Poreznu upravu FBiH, da zajedno sa Vladom Federacije BiH kao svojim vlasnikom i osnivačem, prevaziđu ovaj dugogodišnji problem, a sve kako bi se nastavila proizvodnja toplotne energije neophodne za rad kompanije i grijanje stambenih i poslovnih objekata u našem gradu.

Građani Zenice duže vrijeme ispaštaju zbog nepostojanja sistema, maćehinskog odnosa, te nesposobnosti i neznanja viših nivoa vlasti koji Zeničanima uskraćuju pravo na kvalitetnu vodu, čist zrak, redovno grijanje…

Iskreno se nadam da će generacijski projekat „Toplana Zenica“ na kojem dvije i po godine ova Gradska uprava i ja intenzivno radimo zajedno sa finskim partnerima i kompanijom ArcelorMittal Zenica, uskoro početi sa radom i da ćemo vrlo brzo imati kvalitetno i ekološki prihvatljivo grijanje.

Želim vjerovati da će razum prevladati i kada je u pitanju odnos Vlade ZDK prema projektu „Plava voda“ kojeg trebaju deblokirati zbog budućih generacija. Našim sugrađanima rudarima, želim „Sretno“ u njihovoj borbi za očuvanje radnih mjesta i opstanak nekadašnjeg privrednog giganta.

Vaš gradonačelnik Fuad Kasumović