Portal 072info

Kasumović: Ovo je apsolutno podjela po stranačkom principu između SDA i HDZ-a

Vlada FBiH jučer je na hitnoj sjednici, nakon žestokih reakcija i pritiska javnosti, poništila spornu odluku o raspodjeli 21 miliona maraka nižim nivoima vlasti. Ovaj novac će biti usmjeren za nabavku medicinske opreme, a za novu odluku glasali su ministri SDA i SBB-a, dok su bili protiv iz HDZ-a. Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA), saznajemo, nije glasao za novu odluku. Podršku je uslovljavao usvajanjem prijedloga da se Bosansko-podrinjskom i Posavskom kantonu dodatno transferišu grantovi od 2,9 miliona KM, odnosno 1,5 miliona.

Razočarani Tešnjaci

Poništenje prvobitne odluke Vlade FBiH, koja je bila jednoglasna, odmah su tražili predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA), Čampara, federalni zastupnik iz SDP-a Irfan Čengić, a žestoko su reagovali i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, gradonačelnica Visokog Amra Babić, zastupnica DF-a u PFBiH Alma Kratina…

Prema prvobitnoj odluci, najviše sredstava namijenjeno je Općini Novi Travnik, čak 1,2 miliona KM, zatim Živinicama i Kupresu po 700.000 KM, Širokom Brijegu 550.000, dok je Općini Tešanj dodijeljeno tek 30.000 KM. Tuzla i Zenica nisu dobile ništa. Tim povodom u Tešnju je jučer održana konferencija za medije. Osim načelnika Suada Huskića, konferenciji su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić, predsjednik Udruženja privrednika Senad Brka, vlasnici firmi Hifa oil Izudin Ahmetlić i MADI Edin Jabandžić, te predstavnik AS grupacije i Klas Sarajevo Rusmir Hrvić. Podsjećaju da su u Tešnju, ne čekajući ničiju pomoć, uradili sve što je bilo moguće kako bi se zaštitilo stanovništvo.

“Pripremljene su zdravstvene ustanove, na raspolaganju je 106 ljekara, više od 250 medicinskih tehničara, više od 100 kreveta za izolatorij. U opremanje i borbu protiv koronavirusa na lokalnom nivou je utrošeno preko 300.000 maraka, koja su obezbijedili Općina i privrednici”, saopćili su.

image

Načelnik i privrednici Tešnja: Ovo nije prvi put da osjetimo nepravdu

​Vladi FBiH su se dva puta obraćali za pomoć u nabavci respiratora, mobilnog rendgen-aparata i nedostajući dio opreme za laboratoriju u kojoj bi se moglo vršiti testiranje na Covid-19. Zatražili su da Vlada FBiH javno objavi podnesene zahtjeve općina, kao i kriterije u raspodjeli ovakvih sredstava u ovoj, ali i prethodne dvije godine, kako bi se vidjelo za šta su sredstva raspoređena, te da Vlada ZDK-a za isti period objavi kriterije za raspodjelu sredstava, naglašavajući da je Općina Tešanj pripremila rebalans budžeta i prijedlog mjera za podršku privredi. Traže efikasan i odgovoran sistem jer, kažu, iz dosadašnjeg toka krize Covid-19 primjećuje se nedostatak jasne koordinacije i odgovornosti.

“Sve naredbe koje se donose, pa i Covid zakon na kojem se radi, moraju imati jasno analiziranu i ekonomsku komponentu. Zaštita zdravlja ljudi, ali i očuvanje radnih mjesta su isključivi prioritet. Veliki poslovni subjekti, ali i malo poduzetništvo i obrti su ugroženi i potrebna nam je jasna i brza reakcija, ali i podrška u očuvanju radnih mjesta”, poručili su.

No, pojedini kantoni poput BPK-a Goražde razočarani su poništenjem odluke o raspodjeli sredstava, jer su ostali bez granta od 2,9 miliona KM.

image

Jasmin Imamović: Vlada kažnjava one koji ukazuju na nepravdu

– Za funkcionisanje Kantona neophodan nam je grant. Iz njega se obezbjeđuje i funkcionalnost općina Foča i Prača u FBiH koje su potpuno uništene u ratu i još nikada nisu došle na nivo samoodrživosti. Bez podrške, u pitanje bi došla naša sposobnost da građanima garantujemo minimum sigurnosti, pravo na kvalitetno obrazovanje, a posebno zdravstvenu zaštitu koja je i prije koronavirusa bila na stalnoj kušnji, jer kvalifikovan i stručan kadar traži prostore gdje je standard života na znatno višem nivou, kaže za Oslobođenje premijerka BPK-a Aida Obuća.

Dodaje da je pandemija na tom prostoru u startu načinila veliku štetu, jer je veći dio industrijske proizvodnje odmah stavljen u karantin i zabranjen je rad u industrijskim zonama koje zapošljavaju oko 1.500 radnika.

– Ovo je apsolutno podjela po stranačkom principu između SDA i HDZ-a. Postoji njihov dopis u kojem decidirano stoji da će se sredstva za borbu protiv koronavirusa dijeliti u skladu sa četiri kriterija. Prvi je broj stanovnika, drugi površina, treći broj učenika u osnovnim i četvrti broj učenika u srednjim školama. A onda općina od tri-četiri hiljade stanovnika dobije 700.000 KM, a Zenica kao treći grad u državi ne dobije ni marku. Prije toga su 30 miliona podijelili po deset miliona bolnicama u Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Moje pitanje je, ako nije to stranački i nacionalno, u Mostaru imaju dvije bolnice, da li su tih deset miliona podijelile obje bolnice? Virus ne bira ni Srbina ni Hrvata ni Bošnjaka niti nekog iz reda Ostalih. Virus je za sve jednak, kazao nam je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Zdenko Kolak, predsjednik Odbora HDZ-a 1990 Zenice i ZDK-a, prvobitnu odluku federalne Vlade nazvao je sramnom, bahatom, brutalnom i ponižavajućom.

– Volio bih da mogu shvatiti princip raspodjele pomoći za borbu protiv Covid-19. Kao Zeničanin i građanin FBiH, ogorčen sam. Bože dragi, ko nas vodi i u koga se mi trebamo pouzdati u ovoj nevolji. Šok mi je bio kada sam se upoznao sa setom ekonomskih mjera za spas naše privrede. Pomislio sam da se neko zeza sa nama. Očekuješ da se barem uplate doprinosi i podijele minimalci za mart, da se prolongira plaćanje PDV-a, da se poduzeća oslobode silnih fiskalnih i parafiskalnih nameta, da se uvede moratorijum na sve kredite i za svakoga barem na šest mjeseci, da Razvojna banka Federacije bude kolateral i da daje poduzećima beskamatne kredite sa grejs-periodom od minimum godine, da se osnuje fond za pomoć… Poslije onih 30 miliona raspodjele i ove smijurije od ekonomskih mjera, rekoh nema gore. Očito sam se prevario. Ima gore. Umjesto da se pomogne poduzećima i građanima koji grcaju u problemima, naš premijer pomaže bankarsko-lihvarski sektor i domaće tajkune, odnosno birokrate, izjavio je Kolak, dodavši da nam je “zdravstvo najgore u regionu, da nam je Vlada najgora u regionu, da ‘prijatelji’ u koje smo se kleli ne pomažu, a virus, nažalost, pametniji od mnogih jer on ne bira po vjeri i naciji”.

Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba Bošnjaka u Doma naroda FBiH, kazao je da je prvobitna odluka o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti po mnogo čemu bila nepravična i neodrživa.

– Dobro je što je Vlada FBiH ovu odluku poništila. Očekujem da se pronađe kvalitetan model da sredstva odu do svih onih sredina gdje je pomoć i najpotrebnija. Ako ikad, sada su nam potrebne solidarnost i empatija, i stoga bih posebno naglasio da se, uz jasne kriterije, na prvom mjestu mora pomoći ugroženim općinama i regijama, poput BPK-a Goražde čiji je budžet bez federalne pomoći nelikvidan i onima koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa, rekao je Duvnjak.

Ili ovako ili nikako

Prema spornoj odluci Vlade FBiH, gradovi Tuzla, Srebrenik i Lukavac uopće nisu predviđeni za novčanu pomoć, iako je na njihovim teritorijima prisutno nekoliko žarišta.

– Nema nikakve logike u toj odluci, osim želje da se nagrade općine koje su to, prema kriterijima SDA i HDZ-a, zaslužile. Novac je bio predviđen za općine gdje uopće nema oboljelih, kao Kupres i Novi Travnik, koji je veličine dvije mjesne zajednice u Lukavcu. A žarišta nisu dobila ni blizu koliko su trebala, kaže načelnik Lukavca Edin Delić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao kako je prvobitnom odlukom Vlada FBiH grubo prekršila zakon, a onda to pokušala ispraviti stavljanjem nezakonite odluke van snage.

– Umjesto da ispravi svoju grešku i sredstva rasporedi u skladu sa kriterijima, Vlada kao da kažnjava kantone, gradove i općine koji su ukazali na nepravdu. Postupak Vlade liči na princip: ako ne može biti kako smo zamislili, neće biti nikako. Ni onome ko se buni ni onome ko se ne buni. Preraspodjelom sredstava za kupovinu medicinske opreme, Vlada kojoj je poslije jučerašnjeg skandala teško vjerovati, izvršit će centralizaciju nabavki i raspodjele medicinske opreme, kazao je Imamović.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 60
    Shares

Počitajte još

Gradsko vijeće Zenica “u izolaciji”?

Redakcija

Podrška zeničkim poljoprivrednicima: Potpisani ugovori za dodjelu 20 plastenika

Redakcija

Zeničani uživali u besplatnoj baklavi nakon klanjanja namaza

Redakcija