Portal 072info

Kasumović podržao privrednike u HNK: Ne dozvolite da prolaze istu golgotu kao Zenica sa tunelom Vranduk

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oko 50 privrednika okupilo se kod tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo-Mostar, nezadovoljni zbog rekonstrukcije ovog tunela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Protest su najavili prije nekoliko dana kako bi ukazali na posljedice koje će za Jablanicu i ostala područja prouzročiti blokada Crnaje, do koje će doći usljed rekonstrukcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Negoduju jer, kako kažu, nema alternativnog pravca.

Oni traže da im se dostave tačan plan obustave prometa i alternativna rješenja za gradnju. Oni su dostavili zahtjeve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inzistiramo da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažemo da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje Odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M 17 /Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad…/ izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja sa koridorom Vc i biti sigurna alternativa za potpuni protok prometa”, prenosi Hercegovina.info.

Povodom dešavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oglasio se i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji je podržao tamošnje privrednike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Apsolutno podržavam privrednike iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koji su se okupili danas kod tunela Crnaja jer su nezadovolji zbog rekonstrukcije tog tunela.Smatram da se najprije trebao uraditi alternativni pravac, kako ne bi došlo do posljedica po privredu Jablanice i ostala područja.

Nažalost, Zenica je, također, imala identičan problem kada se rekonstruisao tunel Vranduk, bez da je prethodno napravljena kvalitetna zaobilaznica, odnosno alternativni put.Građani Zenice, ali i iz cijele BiH, zbog nepripremljenosti i neprofesionalnog ulaska u projekt rekonstrukcije tunela Vranduk bili su primorani stajati u kilometarskim kolonama satima, dok je vani temperatura prelazila preko 30 stepeni.

Osim toga, štete po privrednike su, također, bile nesagledive.Mišljenja sam da bez dileme treba poštovati privredu, od nje svi živimo. Podržavam zahtjev tamošnjih privrednika da se najprije osigura alternatini pravac, a tek onda rekonstruiše tunel Crnaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ceste Federacije BiH su i sa nama, odnosno Gradom Zenica, potpisali Sporazum o prijateljskom okruženju, obećali mnogo toga, kao i to da će vratiti lokalne puteve u prvobitno stanje kako je to bilo prije nego su im služili kao zaobilaznica, međutim, ništa od toga nisu ispunili, zbog čega će ih Grad Zenica i tužiti.

Ne treba dozvoliti da istu golgotu kakvu su privrednici preživljavali zbog tunela Vranduk sada proživljavaju i privrednici iz HNK-a. Pozivam nadležne da promptno reaguju i spriječe nesagledive posljedice – poručio je Kasumović.

Podsjetimo, najavljena je rekonstrukcija tunela Crnaja, tunela koji je decenijama crna tačka i predstavlja opasnost po sve koji tim tunelom prolaze. Nalazi se na jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u našoj zemlji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Cesta FBiH je ranije najavljeno da će se saobraćaj kroz tunel  odvijati naizmjenično, jednom prometnom trakom, i bit će reguliran svjetlosnom signalizacijom. O datumu stupanja na snagu režima preusmjerenja prometa javnost će biti pravovremeno informirana.

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ceste FBiH: Tuneli Karaula i Vranduk nisu prošli tehnički prijem

Portal 072info

Učitelji ogorčeni stavom Vlade: Pandemija im služi kao izgovor za neizvršavanje obaveza

Portal 072info

Povratak na online platformu bio bi apsurdan

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME