Kasumović: Ponašanje Babajića prema pojedincima iz SDA i tolerisanje njihovih pokušaja urušavanja grada postalo konstanta

BE36DA4E 0F22 45D6 A9B1 D37E509216CE

Deseta sjednica Gradskog vijeća Zenica naprasno je prekinuta, nakon što je dosadašnji predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Almir Babajić podnio ostavku.

U obrazloženju svoje odluke vijećnik Almir Babajić je naveo da nije u mogućnosti održavati red na sjednici Gradskog vijeća. 

Na dnevnom redu sjednice bilo je 16 tačaka, a vijećnici su se, između ostalog trebali izjasniti o izvještajima o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica, zatim o Prijedlogu Izmjena i dopuna Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2021. godini na području Grada Zenica te Prijedlogu Odluke o visini naknade za rad predsjednika i članova upravnih odbora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Grad Zenica. 

Do ostavke predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenica Almira Babajića došlo je u toku utvrđivanja dnevnog reda i uvodnog izlaganja povodom zahtjeva kluba vijećnika SDA Zenica za dopunom dnevnog reda, koja se odnosila na uvrštavanje Izvještaja o finansijskoj reviziji Budžeta Grada Zenica za 2018. godinu i popratnog prijedloga Zaključka o finansijskoj reviziji Budžeta Grada Zenica za 2018. godinu.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović smatrao je da se radi o zlonamjernom pokušaju opstrukcije rada Gradskog vijeća i nastavku zloupotrebe medijskog prostora od strane SDA.   

Ako imaju dileme da je nešto u 2018. godini u radu Gradske uprave bilo nezakonito, SDA je trebala otići u Tužilaštvo ZDK koje je od Gradske uprave udaljeno svega 150 metara i predati prijavu. Radili su to 51 put za ove četiri godine, pa su mogli i 52. put. Neka se uslikaju kako je to uradila vijećnica Emina Tufekčić pred Tužilaštvom i dijelila fotografije po društvenim mrežama, a mogu podnijeti i anonimnu prijavu. Izvještaji koje oni sada eksponiraju, postoje u pravosudnim organima i da u njima ima nešto sporno, SDA propagandna mašinerija to bi obznanila i koristila u izbornim kampanjama. Međutim, njihove namjere su kao i u prethodne četiri godine podle i protiv interesa građana Zenice. Žele spriječiti Gradsko vijeće i Gradsku upravu da rade svoj posao. Umjesto da puste institucije da rade i da predlažu progresivne ideje za poboljšanje života svih građana, SDA prosipa svoje propale dogme, troši vrijeme i na jadan način traži medijsku pažnju. Današnjoj sjednici prethodila je njihova žestoka medijska hajka gdje su nastavili zloupotrebljavati svoje medije i koristiti na stotine tzv. lažnih profila i stranica na društvenim mrežama čiji je jedini zadatak iznijeti što više laži i uvreda na račun gradonačelnika Kasumovića, moje porodice i onih koji ne misle kao SDA“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.   

Komentarišući ostavku predsjedavajućeg Gradskog vijeća, gradonačelnik je između ostalog rekao:

Iako je imenovan na ovu poziciju uz podršku Zeničke inicijative i prozenički orijentisanih stranaka i vijećnika, ponašanje predsjedavajućeg Gradskog vijeća prema pojedincima iz SDA i njegovo tolerisanje njihovih pokušaja urušavanja grada, postalo je konstanta. On bi bio smijenjen i da nije podnio ostavku“.