Portal 072info

KASUMOVIĆ: SDA, nažalost, sada kakva je ne može pomoći sama sebi, a kamoli građanima i državi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović govorio je za PRESS o predstojećim lokalnim izborima, projektima u Zenici, odnosu sa SDA i Šepićem, ali i stanju u Gradskom vijeću i stanju u javnom komunalnom preduzeću “Zenicatrans”.

Lokalnih izbora će po svemu sudeći biti i Fuad Kasumović će biti kandidat za gradonačelnika Zenice. Mandat koji je iza vas je bio buran, kakva je vaša ocjena mandata koji je iza vas?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pred kraj svog prvog mandata na funkciji gradonačelnika Zenice mogu reći da sam zadovoljan onim što sam postigao. Grad sam preuzeo s mnogo neriješenih problema. Najveći su svakako bili kolaps daljinskog grijanja i prezaduženost Grada.

Odmah po dolasku na funkciju Gradonačelnika sve svoje snage usmjerio sam ka rješavanju ključnih problema građana Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uz podršku eksperata Evropske unije reorganizovali smo Gradsku upravu Zenice i uveli nove sektore i odjele u Gradskoj upravi, s ciljem efikasnosti i unaprjeđenja usluga našim građanima i privrednicima.

GENERACIJSKI PROJEKT ZA ZENICU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zajedno s partnerima ArcelorMittal Zenica d.o.o., KPA Unicon Oy, Finnish Fund for Industrial Co-cooperation Ltd., ušli smo u projekat osnivanja zajedničke kompanije Toplana Zenica. To je generacijski projekat za građane Zenice koji na potpuno ekološki prihvatljiv način rješava višedecenijski problem zagrijavanja grada. Ono na što sam najviše ponosan je da smo sredstva za učešće u ovom projektu i uplatu osnivačkog kapitala osigurali bez ijedne marke kreditnog zaduženja.

Na samom početku mandata riješio sam problem pasa lutalica i to njihovim sklanjanjem u Sklonište za pse i higijenski servis, smješten u naselju Stranjani u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moram naglasiti da sam Grad zatekao bez ijednog projekta.

Zahvaljujući podršci međunarodne zajednice koju sam imao cijelo vrijeme, uspjeli smo pokrenuti i realizovati veliki broj infrastrukturnih i projekata iz oblasti energetske efikasnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istina, moj mandat obilježile su brojne opstrukcije vladajuće većine u Gradskom vijeću Zenica.

Nekada sam imao osjećaj da je sve “moja borba s vjetrenjačama”. Ali, nikada nisam razmišljao da se povučem i iznevjerim svoje birače, ali i sve druge građane koji su mi svakodnevno pružali podršku putem društvenih mreža ili na druge načine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada mi građani na ulici priđu s osmjehom, samo da me pozdrave i čestitaju mi, bez da išta traže, znam da je moja borba i posvećenost dužnosti gradonačelnika imala potpuni smisao.

Na kraju se ispostavilo, da su oni koji su radili protiv mene, ustvari radili za mene, jer su svojim neosnovanim blokiranjem svih pozitivnih procesa učinili da moja popularnost među građanima Zenice i šire, poraste još više.      

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rastali ste se od Nezavisnog bloka i Senada Šepića nakon kongresa te stranke. Imali ste svoje razloge, da li ste ostali u kontaktu sa njima?

Što se tiče Nezavisnog bloka i Senada Šepića na kongresu stranke dogodile su se određene nepravilnosti sa kojima se nisam mogao složiti, iako je svima jasno da sam osvojio najveći broj glasova na Općim izborima 2018. godine. Nažalost to nije bilo dovoljno da se Nezavisni blok kvalitetnije pozicionira na području Zeničko-dobojskog kantona, pa i Federacije BiH i BiH uopšte. Trenutno nemam nikakve komunikacije sa Senadom Šepićem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napominjem da i dalje uživam veliku podršku članstva koje je ostalo pri Nezavisnom bloku.

Oštro ste kritikovali rad SDA od trenutka kada ste je napustili. Posebno ste bili glasni u otvorenom pismu koje ste uputili premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću nakon raspodjele sredstava po općinama i gradovima za borbu protiv koronavirusa. Čak ste Novalića proglasili personom non grata. Kakvi su odnosi Fuada Kasumovića sa SDA?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SDA nažalost sada kakva je ne može pomoći sama sebi, a kamoli građanima i državi.

Svjedoci smo da SDA ima unutrašnjih problema sa kadrovima, koji su uglavnom nesposobni i ne mogu maknuti radi glasačke mašinerije. Uporedite samo funkcije koje SDA ima na nivou države sa funkcijama koje imaju stranke sa srpskim ili hrvatskim predznakom i ocijenite jačinu odnosno važnost tih ministarstava i drugih tijela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

DALI SVE BITNE POZICIJE

U Zeničko-dobojskom kantonu SDA ima samo jednog ministra i premijera Vlade, a računa se da drže vlast. Sve bitne pozicije dali su stranci A-SDA i nažalost ljudi koji vode Kantonalnu vladu po mom mišljenju apsolutno nisu dorasli tih funkcija.

Što se tiče gospodina Fadila Novalića, mislim da je najbolje da sấm podnese ostavku ili da se SDA ohrabri da imenuju drugu osobu za poziciju predsjednika Vlade Federacije BiH, jer je gospodin Novalić napravio toliko propusta u svom mandatu da su jednostavno građani počeli mrziti svoju državu smatrajući da za neke ljude ne postoji pravda.

Napao sam ga radi raspodjele javnih sredstava za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom. Upravo na ovom primjeru pokazalo se da ključne pozicije u Federaciji BiH i na nivou države pripadaju HDZ-u i SNSD-u.

Raspodjela sredstava izvršena je bez ikakvih normativa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Apsolutno sam imao potrebu da reagujem na takvu podjelu. Zenica je treći po veličini grad u Federaciji BiH, u državi BiH Zenica je po veličini četvrti grad. Radi se o federalnim sredstvima, a prilikom raspodjele istih Zenica nije dobila nijednu konvertibilnu marku. Također, prilikom raspodjele sredstava namijenjenih zdravstvenim ustanovama, Kantonalna bolnica Zenica nije dobila niti jednu marku.

Želim napomenuti da i Zeničani vraćaju kredite za koje se Federacija BiH zadužila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za sve moraju postojati pravila, pa tako i za podjelu finansijskih sredstava koja bi trebala pripadati svim građanima.

Iz svog iskustva mogu reći da se ovdje radilo o takozvanoj stranačkoj raspodjeli. Tako je HDZ trebao dati sredstva Kupresu, a SDA nije dala sredstva Zenici zato što u Zenici SDA nema poziciju Gradonačelnika Grada. Takve su stvari jednostavno nedopustive. Država mora imati poštene namjere, bez obzira na strukturu političkih opcija koje su na vlasti.

SVE BLOKIRALI

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada govorim o mom odnosu sa SDA reći ću da je SDA nažalost jedina stranka koja se nije odazivala mojim pozivima za razgovore.

Sve što su mogli blokirati u ovom gradu su blokirali.

Zbog takvog odnosa bila je dovedena u pitanje i realizacija regionalnog projekta „Plava voda“, zatim Prostorni plan Grada Zenica, uređenje Trga BiH sa podzemnim garažama, uređenje Trga Alije Izetbegovića i mnogi drugi projekti.

Imali su namjeru da blokiraju i realizaciju projekta izgradnje Toplane Zenica. Međutim, Gradska uprava Zenice sa mnom na čelu prevazišla je sve prepreke.

Imali ste problema u funkcionisanju gradskog vijeća. Pale su čak i teške optužbe predsjedavajuće Gradskog vijeća protiv vas za mobing. Šta se tu dešavalo?

Tačno je da imam problema u funkcionisanju Gradskog vijeća.

Što se tiče same predsjedavajuće Gradskog vijeća, upoznao bih javnost da se radi o osobi koja je na pola mandata ovog saziva Gradskog vijeća došla umjesto vijećnice Amele Granić, koja je na Općim izborima 2018. godine izborila mandat u Skupštini ZDK.

Za nepunu godinu dana gospođa Dijana Bešić promijenila je tri političke stranke. U Gradsko vijeće je prvobitno ušla kao članica SBB BiH, zatim je prešla u nezavisnu vijećnicu, a onda je vjerovatno „kupljena“ od strane A-SDA.

Njen izbor za predsjedavajuću Gradskog vijeća Zenica je apsolutno nelegalan. Nažalost, u ovoj državi nema instance za ovakve postupke.

Tražio sam od suda da utvrdi da je izbor predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica nezakonit, ali sam dobio odgovor da sud nije nadležan za ovaj postupak. 

Koliko ste konkretnog posla uspjeli napraviti u Zenici, uprkos nestabilnosti u Gradskom vijeću? Koje projekte biste izdvojili kao najznačajnije?

U gradu Zenica napravljen je ogroman posao.

Riješili smo dugogodišnji problem pasa lutalica. Njihovim sklanjanjem u Sklonište za pse i higijenski servis, našim smo građanima stvorili osjećaj sigurnosti, a pse smo zbrinuli na human način. Osim toga, potraživanja građana po osnovu pravosnažnih odluka za ugrize pasa su izuzetno velika. Sprječavanjem da se ponove takve situacije štitimo i budžet Grada Zenica i u konačnici sredstva svih naših građana. 

Grad je bio prezadužen i po Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH Grad se nije mogao zadužiti ni jednu konvertibilnu marku, niti izdati garanciju. Za tri i po godine mandata sam stabilizovao budžet i vratio preko 22 miliona konvertibilnih maraka odnosno jednu trećinu ukupnog duga Grada Zenica. Trenutno, na dnevnoj bazi izvršavamo sve finansijske obaveze i Grad nema dodatnih dugova.

Kapitalni projekat ovog grada je izgradnja Toplane Zenica. Radi se o projektu čija je vrijednost oko 110 miliona konvertibilnih maraka, a u kojem učestvujemo zajedno s našim partnerima. Naglašavam da smo u realizaciju ovog projekta ušli bez ijedne marke kreditnog zaduženja. Da nije bilo opstrukcija, sada bi već imali grijanje, ali će svakako biti do kraja ove godine. Riječ je o ekološki prihvatljivom načinu zagrijavanja. Ovaj projekat je pored toga što je energetski, na neki način i zdravstveni projekat. Podrazumijeva da se zimi zagrijavaju stanovi i poslovni prostori, a ljeti proizvodi struja. Do sada se zbog dotrajalosti kotlova tokom sezone sprži blizu 200.000 tona uglja koji je pun sumpora, što je razlog da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova. Nova Toplana Zenica neće trošiti ni jednu tonu uglja, nego će se zagrijavanje vršiti na nus proizvode visokokoksnog plina.

PODIGLI POTICAJE ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

Maksimalno smo podigli poticaje za poljoprivrednu proizvodnju. Ove godine taj iznos je 870.000,00 KM.

U saradnji sa Udruženjem poslodavaca Grada Zenica stvorili smo najprivlačnije poslovno okruženje, za što smo dobili i potvrdu kroz BFC certifikat. Nikad dosad nisu izdvajana veća sredstva za poticaj  razvoju privrede grada Zenice. Uvezali smo kompletan sistem od poslovnog inkubatora, podrške razvoju start-up projekata do reprezentativne Poslovne zone Zenica 1. U posljednje dvije godine u Poslovnoj zoni Zenica 36 malih kompanija počelo je sa izgradnjom svojih objekata. Isto tako, u fazi realizacije je uspostavljanje dvije nove poslovne zone: Poslovno rekreativne turističke zone Zenica – Jug i Privredno poslovne zone Zenica – Sjever.

Na više lokacija u gradu smo uspostavili zajednička naplatna mjesta na kojima građani imaju mogućnost bez provizije plaćati usluge zeničkih javnih preduzeća.

U planu je da ove godine sva sela spojimo asfaltom sa gradom. Istakao bih da Grad Zenica godišnje održava preko 600 kilometara puteva. Samo u 2019. godini Grad Zenica je u putnu infrastrukturu uložio cca 5.000.000,00 KM.

Završavamo projekat izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete u mjesnim zajednicama Grada Zenica koje su u svojim prioritetima iskazale potrebu za izgradnjom i rekonstrukcijom javne rasvjete.

U oblasti zaštite okoliša napravljeni su brojni pomaci i inicijative. Samo neki od realiziranih projekata su: čišćenje riječnih korita i obaloutvrda, izgradnja Rekreacione zone Babina rijeka, nabavka i ugradnja preko 100 posuda za odlaganje otpada, sufinansiranje postavljanja termo – izolacione fasade na 10 objekata, a zamjene kancerogenih azbestnih krovova na 34 objekta, postavljanje preko 50 stalaka za parkiranje vlasničkih bicikala i uspostavljanje sistema javnih bicikala Next Bike, sadnja preko 500 novih sadnica, izgradnja pješačke staze na Kamberovića polju i šetnice sa biciklističkom stazom u Blatuši te formiranje cvjetne ograde od 352 žardinjere i više od 1000 sadnica na desnoj obali rijeke Bosne. U narednih 12 mjeseci planirano je i uspostavljanje stopostotne pokrivenosti organizovanim odvozom otpada čime će se otkloniti glavni uzrok nastanka divljih deponija.

Zenica je postala dio porodice “zelenih gradova”, na što sam posebno ponosan. Ta činjenica rezultirala je povlačenjem značajnih finansijskih sredstava iz EU fondova.

OŽIVJELI GRAD

Grad smo oživjeli i u kulturnom smislu. Nažalost zbog pandemije koronavirusa bili smo prinuđeni odgoditi poznati ljetni Festival Zenica Summer Fest.

Šta se dešava sa javnim komunalnim preduzećem „Zenicatrans – prevoz putnika“ trenutno, u kakvom je statusu to preduzeće?

Što se tiče javnih preduzeća želim reći da je SDA javna preduzeća koristila za zapošljavanje svoje rodbine, stranačkih simpatizera i članova.

Skoro sva preduzeća imaju više zaposlenih, nego što je to stvarno potrebno i skoro sva posluju u minusu.

Navest ću primjer RMU Zenica, čiji je dug oko 140 miliona konvertibilnih maraka. Sličan je slučaj i sa Željezarom Zenica.

SDA UNIŠTAVALA PREDUZEĆE 25 GODINA

Ja sam za JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica ponudio dva rješenja za spas.

SDA i njeni koalicioni partneri nisu prihvatili nijedno od ponuđenih rješenja, iako su ta rješenja dva, tri puta bila na dnevnom redu sjednica Gradskog vijeća Zenica.     

Nažalost, SDA je uništavala ovo preduzeće 25 godina. Nagomilani su milionski dugovi. I kada je preduzeće bilo na nekom putu ozdravljenja dio radnika, članova Sindikata zloupotrijebljen je od strane SDA i A-SDA zarad njihove izborne kampanje, koju grade na problemima Zenicatransa i NK Čelik.

Trenutno je u toku sudski postupak, koji se vodi povodom blokiranja Autobuske stanice od strane dijela zaposlenika i članova Sindikalne organizacije Zenicatransa od decembra 2019. godine.

Inače, Autobuska stanica Zenica vlasništvo je Grada Zenica.

Po ovom pitanju očekuje se okončanje sudskog postupka. 

Ostala javna preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica smo stabilizovali.

Ko će biti vaši protukandidati na izborima? Špekuliše li se već o nekim imenima?

Što se tiče mojih protukandidata za poziciju gradonačelnika Zenice smatram da ako postoji imalo poštenja u SDA najiskrenije bi bilo da to bude predsjednik GO SDA Zenica prof. dr. Nezir Pivić ili predsjednik KO SDA Zenica gospodin Miralem Galijašević. Sve ostalo će biti izdaja glasača SDA.

I na kraju pripremate li se za kampanju, vjerujete li u vašu pobjedu?

Svoju kampanju provodim od 2016. godine, kada sam pobijedio na lokalnim izborima pa sve do sada. Ne mislim da ću ikakvu dodatnu kampanju provoditi, jer za to nema potrebe.

ISTRAŽIVANJA POKAZUJU POBJEDU

Građanima sam ponudio nešto drugo i sve što sam obećao građanima i puno više od toga sam završio.

Sva istraživanja u gradu Zenica pokazuju da ću akobogda osvojiti još jedan mandat na predstojećim lokalnim izborima.    

Pressmedia.ba

Podijelite članak
  • 552
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Počela realizacija druge faze uređenja obala i korita vodotoka II kategorije na području grada Zenica

072info.com

Od večeras u Zenici Drive-in kino na platou parkinga Shopping centra “Džananović”

072info.com

Grad Zenica realizacijom sporazuma o vansudskoj nagodbi ostvario uštede od 300.000 KM

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)