AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Sport
Kurbani 2021

Poštovani sugrađani, iako sam se od svoga dolaska na mjesto gradonačelnika trudio da depolitiziram sport u našem gradu i nisam se želio miješati u vođenje sportskih procesa, što sam dokazao i svojom odlukom da sredstva iz Budžeta Grada, a izdvajaju se mnogo veća nego u ranijim periodima, klubovima i udruženjima raspoređuju članovi komisije sastavljene od predstavnika klubova, što je prvi ili rijedak primjer u BiH da gradonačelnik ili načelnik svoje ovlasti prebaci na nevladin sektor, pojedinci i određeni politički krugovi to su zloupotrijebili.

Zbog nekorektnih izjava i huškačke, neprijateljske kampanje koju duže vrijeme vode prema Gradonačelniku i Gradskoj upravi, kao i zbog njihovog očitog političkog djelovanja, danas sam od Gradskog pravobranilašva zatražio da pokrene proceduru raskida Ugovora kojeg Grad ima sa aktuelnom upravom NK Čelik.

U protekle četiri i po godine, Grad Zenica izdvojio je velika materijalna sredstva da sanira stanje u NK Čelik. Zbog moje otvorene podrške oporavku Čelika, od stane SDA Zenica protiv mene je Tužilaštvu predata i krivična prijava, dok istovremeno Zeničko – dobojski kanton koji bi se po Ustavu trebao baviti podrškom sportu, Čeliku kao simbolu Zenice nije pomogao nijednom konvertibilnom markom!

Tokom ove političke kampanje zloupotrebom sporta, koja je svojstvena SDA i strankama na vlasti u našoj državi, uprava NK Čelik odlučila se čak i tužiti Grad Zenica, što je nezabilježeno i očit je dokaz stranačkog djelovanja.

Istovremeno, ova uprava NK Čelik iako se to od njih očekivalo, nikada nije tražila ili ustrajala u reviziji poslovanja kluba i eventualnom procesuiranju onih koji su odgovorni za dubiozu. To je samo po sebi sumnjivo i sugeriše, da je riječ o smišljenom pokušaju prikrivanja pojedinaca ili grupa koji su stvorili milionska dugovanja. Jučer sam sa govornice Gradskog vijeća Zenica zamolio upravu NK Čelik da ne nastupa politički i stranački.

Međutim, pojedinci su i nakon toga u medijima i na društvenim mrežama nastavili sa retorikom koja je dokaz njihove netrpeljivosti prema meni, upučujući čak i prijetnje da ću “morati pognute glave hodati gradom”.

Dotičnom poručujem, Fuad Kasumović je “Zlatni ljiljan”, hrabar i odlučan čovjek koji je na proteklim izborima dobio rekordan broj glasova i čovjek koji je ponosno, gordo i svijetla obraza hodao i hodat će Zenicom i svakim pedljom BiH.

Što se Bilinog polja, stadiona koji je vlasništvo Grada i svih građana Zenice, njime će ubuduće upravljati Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica d.o.o..

NK Čelik će imati prioritet kada su u pitanju termini odigravanja utakmica, a svojom imovinom će domaćinski i u skladu sa zakonima raspolagati Grad Zenica. STOP politici u sportu!

Vaš gradonačelnik Fuad Kasumović