Kasumović uputio otvoreno pismo muftiji Dizdareviću: Da li svi možemo organizovati roštiljadu u haremu džamije?

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Uvaženi muftija hfz. prof. dr. Mevludine ef. Dizdareviću, da li gest roštiljade i pečenje vola u haremu mjesne džamije u Šerićima znači da se sada u svim haremima džamija može organizovati jedan takav događaj?

Smatram da je ovo prešlo svaku mjeru, posebno ako se uzme u obzir i činjenica da se pečenje vola vrši u čast dolaska kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH koji na plakatima ne smije ni svoje ime staviti, odnosno u političko-predizborne svrhe.

Tražim od Vas odgovor i pojašnjenje, da li to znači da hareme džamija svi možemo koristiti za roštiljade, okretanje i pečenje bika? Ako možemo, ako smo svi jednaki, onda bih javno od Vas zatražio dopuštenje da i ja ispečem vola u haremu Čaršijske džamije, a koje bih kasnije podijelio građanima lošeg imovinskog stanja i koji su u stanju socijalne potrebe i to već naredni petak, 16. septembar.

Na kraju, želim kazati kako lično smatram da je ovakvo ponašanje i zloupotreba vjerskih institucija, harema Božije kuće, ništa drugo nego dno dna i narušavanje i klasična zloupotreba vjere zbog čega sam, kao Bošnjak i osoba islamske vjeroispovijesti, postiđen. Vjerujem da ste i Vi, budući da su i brojni građani Zenice koji na društvenim mrežama osuđuju roštiljadu u haremu džamije. Svjedoči o tome i natpis na putu koji vodi od Nemile prema Šerićima na kojem piše “Bakire, možeš ti jesti bika dok tvoj narod gladuje”.

O info pultovima političkih stranaka postavljenim maltene na ulaze u džamije danas uoči džuma-namaza, kako u centru Zenice tako i u drugim mjestima, nekom drugom prilikom.

Iščekujući Vaš odgovor na pitanje iz ovog otvorenog pisma, koji bi ujedno bio i pojašnjenje i svim građanima Zenice, Kantona i BiH, pa i svim političkim opcijama,

S poštovanjem,
Fuad Kasumović,
Predsjednik BHI KF