Kasumović uputio poziv radi zakazivanja sjednice vijeća: Građani Zenice ne smiju biti taoci loših politika koje našeg grada žele napraviti “slučaj”!

Kasumović uputio poziv radi zakazivanja sjednice vijeća: Građani Zenice ne smiju biti taoci loših politika koje našeg grada žele napraviti “slučaj”!

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović uputio je danas poziv gradskim vijećnicima, Radnom predsjedništvu i predsjedavajućoj Gradskog vijeća Diani Bešić radi zakazivanja sjednice Gradskog vijeća, a sve s ciljem prevazilaženja „blokade“ u radu Gradskog vijeća i usvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica, odnosno Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Poštovani,

  1. Ovim putem s ciljem prevazilaženja „blokade“ u radu Gradskog vijeća, a temeljem odredbe člana 85. Poslovnika Gradskog vijeća („Službene novine  Grada Zenica“, broj: 4/17) zahtjevam sazivanje sjednice Vijeća u što kraćem roku radi razmatranja i usvajanja Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01.01. do 31.03.2020. godine. Privremeno finansiranje precizno je regulisano odredbama člana 35. Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 102/13, 9/14, 13/14, 8/15, 91/15, 102/15, 104/16). Prema stavu 4. tog člana privremeno finansiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Upozoravamo Vas da će neusvajanje Odluke o privremenom finansiranju dovesti do nemogućnosti finansiranja poslova, funkcija i programa korisnika Budžeta Grada Zenica.

  • Pozivam Vas da, ukoliko postoji spremnost za razmatranje i odlučivanje o Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, o tom pitanju razgovaramo u prisustvu predstavnika svih klubova vjećnika uz uvažavanje slijedeća dva principa:
  • Grad Zenica ne može finansirati projekte i aktivnosti iz nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona iz razloga što sredstva Budžeta Grada nisu dostatna ni za finansiranje svih djelatnosti, odnosno potreba i projekata iz nadležnosti Grada propisanih Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Statutom Grada i drugim propisima,
  • Planiranje i izdvajanje sredstava Budžeta Grada Zenica za 2020.godinu za rješavanje problematike JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ moguće je prema ranije datom prijedlogu Gradske uprave, tj.: da postoji spremnost da se iz Budžeta izdvoji iznos sredstava neophodno za finansiranje plata, toplog obroka i pripadajućih poreza i doprinosa radnika JKP „Zenicatrans – prevoz putnika“ d.d. Zenica za period oktobar- decembar 2019. godine, a da se planiranje sredstava u Budžetu Grada za finansijsku konsolidaciju tog Preduzeća može definisati nakon izrade Programa finansijske konsolidacije u što kraćem roku.

Napominjemo, da je Grad spreman finansirati izradu tog Programa.

Predlažem da se sastanak održi 30.januara 2020.godine sa početkom u 14,00 sati u Sali na II spratu.

Takođe, želim ukazati na spremnost da intenzivno razgovaramo o usaglašavanju spornih stavki Prijedloga Budžeta Grada, uvažavajući navedena dva principa, s ciljem usvajanja Budžeta i prije 31.03.2020. godine čime bi primjena Odluke o privremenom finansiranju prestala.

  • Podsjećam Vas na odredbu člana 37. Statuta Grada Zenica („Službene novine Grada Zenica“, broj: 5/15) prema kojoj: „Međusobni odnosi Gradskog vijeća i Gradonačelnika zasnivaju se na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za funkcionisanje i razvoj Grada“.

Odbijanjem zakazivanja sjednice Gradskog vijeća radi razmatranja i odlučivanja o Prijedlogu Odluke o finansiranju Grada za period 01.01. – 31.03.2020. godine, što je zakonska obaveza, dovodi se u pitanje funkcionisanje Grada i svih korisnika Budžeta Grada Zenica, čime Gradsko Vijeće preuzima odgovornost za posljedice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica