Screenshot 2 63
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 21:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

U BiH su u posljednje tri sedmice katanac stavile 135 firme, od kojih je definitivno pravno ugašeno 66, a u njih 69 je pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak, objavio je Capital.ba.

NER FIT

Prema zvaničnim podacima iz sudskog registara, od 20. oktobra do 11. novembra, u stečaj su otišla 94 preduzeća sa sjedištem u FBiH i 41 iz RS.

Ugašeni su, između ostalih, “BH-REX” Zenica, “Game World” Tešanj,”Damjan boje” Banjaluka, “HE” Sarajevo, “Minived” Doboj, “Tehna” Kozarska Dubica, “Lasta” Istočno Sarajevo, “Rad” Bijeljina, “PrimeSoccer Management”.

Likvidacioni postupak otvoren je, između ostalih, u firmama “Tohter Com” Gradačac, “Jasen” Olovo, „SVEBIH“ Zenica, „Landmark“ Tuzla, „De Swan“, “Concrete“ Tuzla, “Inox centar” Tuzla.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Stečajni ili likvidacioni postupak otvoren je i u preduzećima GP “Knegrad” Kneževo, „Hvala“ Gradiška, “Javor stil” Laktaši, „Krušik” Bijeljina, “Unigrad”, ZU “Dr Vranić” Banjaluka, “Nicolis” Kostajnica i drugi.

“Razlog ove situacije je izostank mjera u privredi, bar onih suštinskih,dok je sa druge strane javni sektor ostao neokrznut –  nisu se smanjivali troškovi, niti se odustajalo od kupovine skupih automobila i besmislenih investicija. Tako je sav teret krize prebačen na privredu i na građane, a za posljedicu imamo masovni odlazak kompletnih porodica i odustajanje ljudi od bavljenja poslom”, kaže za Buku ekonomista Damir Miljević.

Da bi se ovo izbjeglo morali smo na vrijeme reagovati:

“Mora se učiniti preraspodjela domaćeg bruto proizvoda, bez toga nema ništa. Mi imamo situaciju u kojoj 20 posto stanovništva stvara novu vrijednost, odnosno društveni bruto proizvod, a 80 posto ostalih se nakačilo na ovih 20 posto, a taj odnos se mora promijeniti na najmanje pola-pola. To je dugoročni proces, ali proces mora početi. Prvi signal da se nešto dešava bi trebalo biti odustajanje u kriznoj situaciji od bespotrebnih investicija, a druga je da se ograniče primanja, jer imamo besmislenu situaciju u kojoj je plata jednog poslanika četiri do pet puta veća od prosječne plate. To nema ni u najrazvijenijim, ni u najnerazvijenijim zemljama”.

LIDER