Katica: Policajci od sutra na ulicama, kazne do 1.500 KM

4804664C 399C 4280 8DF1 3785215F1921
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je rekao po završetku cjelodnevne sjednice Vlade Kantona Sarajevo a koja se održala u vezi sa pogoršanom epidemiološkom situacijom, da će od sutra iz MUP-a KS angažovati značajan i veliki broj policijskih snaga na kritičnim tačkama i bit će vidljivi građanima KS.

“Policijski službenici će izdavati upozorenja i niti jedan život nije skuplji od jedne kazne koja se može platiti. Kazne su od 500 do 1.500 KM i naši policijski službenici će pored upozorenja izricati i kazne. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, potrebno je na sve načine da pojačamo implementaciju mjera koje su u funkciji javnog zdravlja“, istakao je Katica.

Kazao je i da će iz MUP-a KS raditi na mjerama implementaciji mjera zabrane okupljanja više od 30 osoba na otvorenom i više od 10 osoba na privatnim zabavama i u tim smislu će preduzimati prekršajne sankcije koje su im na raspolaganju.

Pozvao je građane da od sutra poštuju naredbe i upozorenja policijskih službenika i da se stave u funkciju zdravlja stanovnika.

Nakon što je završena sjednica, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je kako su odlučili da idu u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera.

“Nakon cjelodnevnog zasjedanja donijeli smo mjere. Odlučili smo da idemo suštinski u značajno pojačanje implementacije postojećih mjera. Ako se trend rasta nastavi i ako naši napori ne uspiju u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja”, rekao je on uputivši apel građanima da se čuvaju i poštuju mjere.

Naređuje se javnim ustanovima primarnog nivoa zdravstvene zaštite da se izolacija za potvrđene i članove zaraženih u trajanju od 14 dana.

-Tržnim centirma, trgovinama na malo i veliko van tržnih centara, ugostiteljima i ostalim uslužnim djelatnostima se nalaže angažovanje Covid redara koji će biti zaduženje za nadzor sprovođenje mjera

-Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obavještenja o ukupnom broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara

-Nalaže se dezinfekcija vozila javnog prijevoza dva puta dnevno i prozračavanje između vožnji

-Nalaže se prisustvo Covid redara u vozilima javnog prijevoza

-Nalaže se povećanje broja testiranja radnika u zdravstvu i školama

-Daje se podrška uposlenicima inspekcijskih organa

Podsjetimo, premijer KS je ranije iznio niz zaključaka, naglasivši da nisu definitivni, jer sjednica Vlade KS se nastavlja.

Mjere koje su usvojene:

-Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara

-Nalaže se da Opća Bolnica s evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestra i najmanje 3 inžinjera radiologije

-Zadužujemo Federalno ministarstvo zdravstva da od Federalne agencije za upravljanje o uzetoj imovini zatraži informaciju o smještajnim kapacitetima u KS-u

-Otvaranje novog drive in punkta

-Nalaže se ZZOKS da nabavi 20.000 rapidnih covid testova

-Nalaže se ZZOKS da osigura sredstva za PCR testiranje

-Nalaže se zdravstvenim ustanovama da odrede patronažne službe za pacijente koji se liječe u kućnim uslovima

-Nalaže se da ZZOKS pokrene postupak kod ovlaštenih dobavljača boca za kisik za kućnu upotrebu.