Portal 072info

Kaufman: Dijaspora bosanskih Srba me zamolila da čestitam dan RS, nisam bio svjestan implikacija

33 89
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Štefan Kaufman (Stefan Kaufmann), njemački političar koji je još od 2009. član njemačkog Bundestaga kao zastupnik CDU-a (Kršćansko-demokratska unija), stranke kancelarke Angele Merkel, izazvao je priličnu buru u bh. i regionalnoj javnosti, nakon što je objavljena video poruka u kojoj čestita 9. januar, neustavni dan RS. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Poslije oštrih reakcija koje su uslijedile, Kaufman je uputio i javno izvinjenje svima koje je uvrijedio svojim postupkom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako je došlo do čestitke

U ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“, Kaufman je otkrio kako je zapravo uopće došlo do ove čestitke.

– 6. januara pozvan sam da prisustvujem proslavi pravoslavnog Božića lokalne dijaspore bosanskih Srba u Njemačkoj. U tom kontekstu, zamoljen sam da snimim kratku video poruku za 9. januar, što sam učinio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tvrdi da u tom trenutku nije bio u potpunosti svjestan šta implicira taj datum, odnosno da on mnoge građane Bosne i Hercegovine asocira na najavu masovnih zločina koji su uslijedili tokom agresije na BiH.

– Moram priznati da sam u to vrijeme dan povezivao samo sa osnivanjem podnacionalnog entiteta. Nisam bio svjestan drugih implikacija ovog datuma. Nakon što je kratki videozapis objavljen na mreži, lokalna bosansko-muslimanska zajednica obavijestila me je o ostalim implikacijama ovog datuma – kaže Kaufman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističe da je, nakon što je upoznat sa značenjem ovog datuma, odlučio da uputi izvinjenje.

– Nikada mi nije bila namjera da vrijeđam nijednu etničku grupu, stoga sam se izvinio. Poticanje dijaloga između muslimana, Hrvata i Srba u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini vrlo mi je važno. Svatko ko radi na uspostavljanju federalne Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji ima moju punu podršku – kazao je član njemačkog Bundestaga. 

Njemačka podržava BiH na putu ka članstvu u EU

Kaufmana smo pitali i o njegovom stavu vezano za odnos Savezne Republike Njemačke prema Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu činjenice da su neki njegovu izjavu povezali i s potencijalnim imenovanjem njemačkog političara Krisijana Šmita (Christian Schmidt) iz sestrinske CSU (Krćansko-socijalna unija), za novog visokog predstavnika u BiH, o čemu se posljednjih sedmica uveliko špekuliše.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka članstvu u EU. Također, podržavamo dijalog između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini. Čvrsto vjerujem da će i moj kolega Kristijan Šmit (Christian Schmidt) raditi na tim ključnim ciljevima. Duboko žalim što je moja video izjava pokrenula pitanja o odnosu Njemačke prema Bosni i Hercegovini – rekao je Kaufman za „Avaz“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME