Kavalec: Do 2. oktobra vjerovatno nema izborne reforme, ali prevare se mogu spriječiti

U organizaciji Centralne izborne komisije BiH i OSCE-a u BiH danas je održana konferencija “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora”.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, osvrćući se na ODIHR-ovo posmatranje Općih izbora 2018. godine, izjavila je da je jasno kako postoji niz dugotrajnih pitanja koja se moraju riješiti kako bi se poboljšao integritet izbora u BiH.

To, prema njenim riječima, uključuje diskriminatorna etnička ograničenja i ograničenja na osnovu prebivališta za kandidovanje na izborima, nejednakost vrijednosti glasa, rad biračkih odbora, propise o finansiranju kampanja, tačnost i potpunost biračkih spiskova, neadekvatne žalbene procedure i istrage od strane CIK-a i tužilaca, nenormalno visok procenat nevažećih glasačkih listića, nedostatak zaštite za tajnost glasanja, pristrasno medijsko izvještavanje, uključujući i javne emite

– Osim toga, u izbornom ciklusu 2020. pojavila su se neka nova pitanja, neopravdani napadi na Centralnu izbornu komisiju i pravosuđe, pritisak javnosti i manipulacija biračima, mnogo promjena u posljednjem trenutku u članstvu u PSC. Sve ovo navodi na zaključak da ostaju značajni zakonski i sistemski nedostaci. I pravni okvir i način na koji se sprovode izbori pate od ozbiljnih slabosti – kazala je Kavalec.

Ona ističe kako je od ključne je važnosti da se izborni zakon izmijeni kako bi se riješili ovi problemi. S obzirom da su izbori raspisani za 2. oktobar, a politička volja nedostaje, Kavalec navodi da je malo vjerovatno da ćemo ove godine vidjeti izbornu reformu.

– Ipak, čak i bez zakonodavne akcije, postoje i konstruktivni koraci koje CIK, pravosuđe i mediji mogu poduzeti kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa. Na primjer, slučajevi izborne prevare mogli bi se efikasnije procesuirati kroz bolju komunikaciju i saradnju između pravosuđa, agencija za provođenje zakona i CIK-a. To je fokus ove konferencije. Ulaz i preporuke pravosuđa i agencija za provođenje zakona, zajedno sa članovima Centralne izborne komisije koji su danas okupljeni na konferenciji su od kritične važnosti u nastojanju da se uhvatimo u koštac sa očiglednim prijetnjama izbornoj poštenosti u BiH. Izvještaji o izbornim prevarama moraju biti u potpunosti istraženi i, kada je to opravdano, procesuirani. Ovo je još jedan način da se smanji i spriječi izborna krađa. Nedostaci izbornog procesa u BiH, ali oni se mogu popraviti – navodi Kavalec.

Dodaje da OSCE-ov ODIHR je ponudio niz konkretnih preporuka za zakonodavce, izborne zvaničnike, pravosuđe i medije za rješavanje većine ovih pitanja. Sve ove preporuke su dostupne na web stranici ODIHR-a.

Inače, ova dvodnevna konferencija, koja traje i sutra, okupila je stručnjake iz pravosudnih institucija, policijskih agencija, Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, te predstavnike međunarodne zajednice, koji će razgovarati o funkcionalnoj koordinaciji između pravosudnih institucija, policijskih agencija i tijela za provedbu izbora, kao i raspravu o istragama i krivičnim gonjenjima u vezi sa izbornim prevarama.

A. D. / Fokus.ba