kavalec zepce
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Povodom otkrivanja nedavno obnovljenog spomen obilježja civilnim žrtvama rata općine Žepče, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je jednodnevnu posjetu predstavnika međunarodne zajednice Žepču u srijedu, 16. juna 2021. godine.

Posjeta je organizovana u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH i Općinom Žepče.

I nakon četvrt stoljeća od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma prisutni su izazovi u poslijeratnom pomirenju u BiH, ali na sreću, postoje zajednice koje to društvo žele obnoviti, kazala je Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

“Srećom, postoje zajednice koje se ističu svojom težnjom za obnovom, a ne rušenjem. Zajednice koje odbijaju sijati podjele i umjesto toga se odlučuju za put jedinstva i kompromisa. Zajednice koje su napustile bojište tražeći zajedničke tačke, a Žepče je bez sumnje jedna od njih”, kazala je Kavalec i pohvalila napredak ove općine u kojoj sada, kako kaže, dominiraju saradnja i kompromis.

Pozitivni koraci poduzeti prema inkluzivnom obrazovanju ističu snagu zajednice koja danas karakterizira Žepče, smatra Kavalec.

“S istim duhom inkluzivnosti i zahvaljujući inicijativi svog aktivnog civilnog društva, Žepče oplakuje svoje civilne žrtve rata. Sve žrtve. Bez iznimki i razlika. Jedan spomenik, jedna ploča, jedno mjesto”, zaključuje šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ovaj događaj može biti način da i međunarodna zajednica u BiH, prepozna i nagradi iznimnost Žepča u BiH okruženju, objasnila je Kavalec.

“Žepče – za ono što je do sada postiglo i još uvijek može postići – zaslužuje svu našu podršku. S nadom da će ova priča o uspjehu potaknuti više zajednica – i njihove čelnike – širom BiH da napuste „ratišta“. Za sva vremena”, naglasila je Kavalec.