1 4
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) doputovat će danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Sutra se sastaje sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Tema razgovora će biti, između ostalog, izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

Enver Kazaz, politički analičar, smatra da Čović i Izetbegović imaju dijametralno suprotna stajališta o promjenama Izbornog zakona vezanim za izbor zastupnika u domove naroda, ali da pritisak Međunarodne zajednice može uroditi plodom.

Suprotna stajališta

Stav gospodina Izetbegovića je na granici da se gubi pravo konstitutivnosti u Federaciji BiH i time se domovi naroda izjednačavaju sa Vijećima naroda u RS. Reklo bi se da je to legitiman stav, ali kad se pogleda praksa RS, vidjet će se da tamo postoji diskriminacija na etničkoj osnovi, pa taj stav unaprijed podrazumijeva da Izetbegović želi da zadrži dominaciju Bošnjaka nad Hrvatima u FBiH – rekao je Kazaz.

Pao dogovor

Stav gospodina Čovića, prema njegovim riječima, podrazumijeva apsolutizaciju konstitutivnosti na račun prava građana i mogućnost da dio Hrvata sa etničkom većinom ima veće pravo glasa od onog dijela Hrvata koji su manjina na nekoj teritoriji.

Takvi dijametralno suprotni stavovi ne obećavaju puno, ali pritisak Međunarodne zajednice može uroditi plodom da se njih dvojica dogovore. Međutim, promjena zavisi od Parlamenta, potrebno je osigurati parlamentarnu većinu od dvije trećine. Što se tiče izbora za članove Predsjedništva, tu je izgleda dogovor pao, ali ne znamo da li će biti direktan ili indirektan izbor – ističe Kazaz.

Jednostavnije rješenje

Kako kaže, navija za indirektan izbor budući da je to jednostavnije rješenje koje ne podrazumijeva uvođenje dodatne izborne jedinice.

Izetbegović i Čović su vrlo neodgovorni političari. Njima međuetnički konflikt služi za prikrivanje kriminala, korupcije, nepotizma njihovih političkih partija i intervencija Međunarodne zajednice dobro je došla – naglašava Kazaz.

Dodaje da uz sve ovo treba ukalkulirati i interese Rusije.

Očekuje nas uzbudljivo razdoblje u kojem ćemo vidjeti koliko su Izetbegović i Čović pragmatičari, makijavelisti, političari skloni interesima stranke, a ne interesima države u kojoj obnašaju najveće političke funkcije – zaključio je Kazaz.