Kazazović: OSBiH pokazale spremnost na brzu intervenciju u slučaju napada

n 1
Podijelite vijest

Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović, komentirajući vojnu vježbu „Brzi odgovor 21“ , rekao je za portal „Avaza“ da je važno ime vježbe koje inicira da su Oružane snage BiH, uz snage EUFOR-a i komande NATO-a u BiH, spremne na brzu reakciju u slučaju eventualnog napada ili rata.

– Bilo kakva teška situacija, ratna situacija ili neki napad, ovdje bi vrlo brzo intervenisali bez obzira što se u BiH nalaze snage EUFOR-a koje same nisu dovoljne da tako nešto spriječe, a istovremeno nalazi se i komanda NATO-a koja bi to regulisala uz Oružane snage – kazao je Kazazović.

Značajni manevri za BiH

Naglašava da su ovo značajni manevri za BiH kao državu i Oružane snage iz razloga što su u ovom trenutku zategnuti odnosi u regionu te dodaje da je dio nadmetanja između Rusije i NATO-a.

– Ova vježba je dio velike vježbe NATO-a koja se sprovodi u nekoliko zemalja Istočne Evrope, od Baltičkih država do Bosne i Hercegovine. To je sve u sklopu istih aktivnosti, generalna i najveća proba NATO-a u posljednih 25 godina. Rusi su prije deset dana imali velike manevre gdje su sva tri vida OS Rusije učestvovala u tim manervima: mornarica i pješadija, specijalne jedinice i avijacija. To je isprobavanje vojnih mišića što se tiče vojnih aktivnosti Rusije i NATO-a – zaključio je Kazazović.

Četiri različite vježbe

"Brzi odgovor 21"
Brzi odgovor 21

Podsjetimo, danas je u kasarni “Mika Bosnić” na Manjači izvedena vježba oružanih snaga BiH i SAD “Brzi odgovor 21”.

Ovaj manevar, koji traje do 2. juna, dio je velike multinacionalne vježbe “Branioci Evrope” koju komanda oružanih snaga SAD za Evropu i Afriku sprovodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu.


Podijelite vijest