Portal 072info

Kazna za nenošenje maski na otvorenom u Kantonu Sarajevo i do 1.500 KM!

FB579906 7BD0 4DAB A468 65D2120A0F44
15.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas je u Sarajevu ponovo obavezno nosenje maski i na otvorenom, usljed povecanja broja zarazenih virusom Covid-19. Gradjani su uglavnom disciplinovani i vecina ih nosi maske. Photo: Armin Drugut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Članica Kriznog štaba i pomoćnica ministra zdravstva Kantona Sarajevo dr. Alma Kadić i načelnik Sektora uniformisane policije MUP KS Džafer Hrvat na konferenciji u četvrtak javnost su upoznali sa sadržajima dvije naredbe, koje je Krizni štab MZ KS donio u srijedu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kadić je tom prilikom rekla je Krizni štab KS donio dvije naredbe zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

”U mjesecu oktobru, došlo je do naglog porasta novooboljelih. Tako da smo u prvoj sedmici oktobra imali 155 slučajeva novooboljelih, a već u drugoj sedmici 319. Današnji podaci pokazuju da je broj novozaraženih 111. U protekla 24 sata smo imali četiri smrtna slučaja. U izolatoriju Kliničkog centra trenutno je 49 hospitaliziranih”, rekla je Kadić.

Navela je kako je iz tog razloga Krizni štab KS donio dvije naredbe, a referirajući se na naredbu Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva od 1. oktobra 2020.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Jedna naredba se odnosi na nošenje maski, a promjena je u tome što se maske moraju nositi i na otvorenom i zatvorenom prostoru.

”Za ovu naredbu zadužena je uprava policije MUP”, rekla je Kadić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Pojasnila je da se druga naredba odnosi na broj ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

”Mi smo u odnosu na federalnu naredbu smanjili da broj osoba u zatvorenom prostoru ne bude više od 30, a u otvorenom od 60. Ova naredba ima rok važenja do 31. oktobra ove godine. Pratit ćemo epidemiološku situaciju i vidjet ćemo sve eventualne promjene“, rekla je Kadić.

Naredbom se nalaže svim pravnim subjektima da u skladu s radnim procesima obezbijede klizno radno vrijeme kako bi se smanjile gužve u javnom prijevozu, dolaska i odlaska s posla.

“Nalaže se i osnovnim i srednjim školama da organizuju rad također u kliznom vremenu od 7:30 do 9 sati, a radi rasterećenja gužvi u javnom prijevozu prilikom ulaska i izlaska iz škola“, rekla je Kadić.

Naglasila je kako se ovom naredbom nalaže svim pravnim subjektima i fizičkim licima koji imaju više od 20 zaposlenih da, ako nisu dosad, pod hitno donesu krizni plan pripravnosti kojim će biti usklađena organizacija rada, a u skladu sa smjernicama i preporukama federalnog i kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

”Ova naredba stupa na snagu od danas, 15. oktobra i rok važenja primjenjuje se do 31. 10. 2020.”, rekla je Kadić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napomenula je kako sve što nije regulisano ovom naredbom, regulisano je federalnom naredbom koja je donesena 1. oktobra, a u njoj su navedene i zdravstvene institucije i javni gradski prevoz te sve ostalo što nije u kantonalnoj naredbi.

O provođenju mjera i naredbi u oblasti policije govorio je Hrvat, koji je podsjetio kako je Skupština KS na sjednici 27. augusta 2020. donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u kojem se propisuje novi prekršaj, nepoštivanje naredbi nadležnog organa o sprečavanju širenja zaraze i zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

”U okviru tih izmjena je u članu 13. navedeno da će postupanje po ovim izmjenama biti dodijeljeno policiji, odnosno policija će biti nadležna za provođenje tih izmjena i dopuna zakona pod uslovom da se u naredbi to navodi, i to se desilo. Zakon je stupio na snagu 1.9. Naredba o obaveznom propisnom nošenju zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema je donesena na sjednici Kriznog štaba 12.10 i trajat će do 31.12”, rekao je Hrvat.

Rekao je i kako je u dijelu naredbe koji se odnosi na postupanje policije data obaveza Upravi policije da animira javnost, odnosno upozna javnost s aktuelnim zakonskim rješenjima s obzirom na to da je to i novost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naveo je i kako je za ovaj prekršaj predviđena kazna od 500 do 1.500 KM.

“Policijski službenici neće zbog ovakve stvari zapostaviti svoje redovne poslove i zadatke”, naglasio je Hrvat.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 57
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

15 stvari koje ne biste trebali dodirivati tokom epidemije covida-19

072info.com

Korona nije jača od mjera koje poduzmete

072info.com

Najvažniji vitamin koji štiti od korone, ali i ostalih virusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6