Portal 072info

Kazna za nevakcinisanje djece je do 2.000 KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina je u izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije kontinuirano označavana kao zemlja s endemskim, stalno prisutnim prijenosom malih boginja (ospica, morbili).

U 2016. godini ukupno je prijavljeno 118 slučajeva obolijevanja od malih boginja, registriranih u šest kantona u Federaciji BiH, saznaje se u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gotovo 10 posto oboljelih je bilo mlađe od godinu dana, odnosno premlado da bi bilo cijepljeno, a kojima je zaštita trebala biti pružena kolektivnim imunitetom.

Iz epidemiološke Službe napominju kako se sva djeca u FBiH mogu cijepiti petovalentnim, kombiniranim cjepivom protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i bolesti koje izaziva hemofilus influence tip B.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tvrde kako su petovalentna cjepiva sredinom prošle godine uvedena u Program imunizacije u Federaciji BiH, što predstavlja značajan iskorak u usklađivanju s programima u zemljama Europske unije.

U Službi za epidemiologiju preporučuju cijepljenje kao jedan od najboljih načina zaštite zdravlja djeteta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Bolesti koje se sprječavaju cijepljenjem mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje, naročito dojenčadi i male djece. Vrlo je važno da nastavimo štititi našu djecu cijepljenjem, jer epidemije bolesti koje se sprječavaju cijepljenjem, kao što su morbili, zaušnjaci i veliki kašalj, mogu se javiti i javljaju se”, zaključuju u Epidemiološkoj službi.

Podsjećaju kako je u Bosni i Hercegovini imunizacija zakonska obaveza, kao i u brojnim drugim zemljama, među kojima je i susjedna Hrvatska.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je odluku da samostalno odlučivanje roditelja o tome hoće li ili ne vakcinirati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo.

Kao osnova za ocjenu ustavnosti navedeni su negativni primjeri utjecaja vakcina na zdravlje djeteta, kao i diskriminaciju djece koja se ne mogu upisati u vrtić ili školu. Međutim, uvaženo je mišljenje da je vakcinacija medicinsko pitanje, a ne pitanje slobode savjesti ili uvjerenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, novčane kazne se kreću od 100 do 2.000 maraka, a u Republici Hrvatskoj do 2.000 kn.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)