AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Republici Srpskoj (RS) danas je na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom koronavirusa u tom bh. entitetu. Inspekcijski nadzor nad primjenom ove uredbe vršit će republički i lokalni tržišni inspektori, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20.000 KM.

Uredbom, koju je entitetska vlada usvojila kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, propisano je vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu 5. marta.

Time se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama.

Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum, saopćeno je iz Ministarstva trgovine i turizma ovog entiteta.

Mjere neposredne kontrole odnose se, između ostalog, na sve vrste brašna, hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječne proizvode; jaja i proizvode od jaja; šećer; so za ljudsku ishranu; rižu; tjesteninu; sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine; voće i povrće; mesne konzerve; riblje konzerve; vodu za piće; jestivo ulje…

Fena