Kazne za šumokradice i do 1.200 KM

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Čak 7.579 kubika drveta bespravno je posječeno prošle godine u Kantonu Sarajevo. Podneseno je 517 prijava, od čega 58 krivičnih. To su podaci Kantonalne uprave za šumarstvo, iz koje kažu da je najviše bespravne sječe na području općine Hadžići.

Krivične prijave

– U 2013. bespravno je posječeno 7.300 kubika i podneseno 508 prijava. Prekršajna prijava ide do dva kubika, a ukoliko je neko ushvaćen s većom količinom, piše se krivična. Od prošle godine kazne su drastičnije i iznose od 200 do 1.200 maraka i nema uvjetnih, što je umnogome poboljšalo stanje na terenu. Najčešće krađe dešavaju se noću zbog čega imamo dežure – kazali su nam iz Uprave.

Smanjivanju bespravne sječe trebao bi doprinijeti i veći broj sudija, koji su počeli intenzivnije rješavati ove predmete. No, pojedini građani koji su se obratili našoj redakciji, ukazali su i na zloupotrebe pojedinih šumara, koji, kako tvrde, učestvuju u bespravnoj sječi.

Iz Uprave su nam kazali da postoje unutrašnje kontrole te pozivaju građane da ovakve slučajeve prijave njima ili policiji.

Pojava klizišta

– U protekle dvije godine pet čuvara ostalo je bez posla zato što je utvrđeno da nisu dobro radili svoj posao. I ti slučajevi su na sudu. Potrebno je više utjecati na svijest građana o tome kolika je šteta od sječe stabala. Otvara se mogućnost pojave klizišta, a i zrak je zagađeniji – naveli su iz Uprave.

Tužbe idu brže

– Otkako je došlo šest novih sudija, proces rješavanja tužbi ide mnogo brže. Sve što smo podnijeli prošle godine, skoro je završeno, a riješen je dio predmeta i iz ove godine. To ranije nije bio slučaj, jer se kasnilo po dvije ili tri godine – dodali su iz Uprave.

Avaz

072INFO TV