Portal 072info

Kazne za vrbovanje medicinskih radnika u Srbiji

Screenshot 1 2146
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odvođene medicinskih radnika u Njemačku je posljednjih godina posao težak milione eura godišnje. Neki posrednici vrbuju ljude u Srbiji na nedozvoljen način, potvrđuje sada istraživanje Korektiva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Inspektori u Srbiji posljednjih godina kažnjavaju posrednike koji bez dozvolevrbuju i odvode medicinsko osoblje u Njemačku, piše u novom tekstu njemačke istraživačke mreže Korektiv, piše DW.

Ta mreža je imala uvid u dokumente koji potvrđuju da se nelojalni posrednici u Srbiji kažnjavaju sa 500 do 1.400 eura.

Ogromna potreba Njemačke za bolničarima i njegovateljima – već sada je upražnjeno 40.000 radnih mjesta u njemačkim klinikama i domovima za stare – stvorila je čitavu mrežu posrednika od kojih su neki u potrazi za „lakom zaradom” i ne poštuju pravila, javlja Korektiv nakon istraživanja u kojem su učestvovali novinar iz pet zemalja.

O toj temi su prvi izvještavali novinari DW u tekstu „Industrija odlaska” koji je krajem 2019. godine objavljen na ovom portalu i, u dužoj verziji, u nedjeljniku Vreme. Prema tadašnjim saznanjima, njemačke klinike i starački domovi su spremni da plate i do 15.000 evra posrednicima koji im dovedu jednog njegovatelja iz Srbije.

“To je maltene trgovina ljudima”, rekao nam je tada posrednik iz jedne legalne agencije o praksi pojedinih “kolega” koji medicinskim radnicima obećavaju kule i gradove, a onda ih ostavljaju na cjedilu čim pokupe profit.

Sumnjivi skupovi u Beogradu

Istraživanje Korektiva sada potvrđuje tu veliku potražnju koja je opstala u doba pandemije. Navodi se da je tržište posredovanja u Njemačkoj teško oko 100 miliona evra godišnje. Osim Balkana, medicinsko osoblje se na sličan način dovodi iz Meksika i Filipina.

Prema pisanju Korektiva, to je zainteresovalo i srpske inspekcije. Opisuje se više slučajeva da su srpski inspektori ubačeni među medicinske radnike kada bi neki posrednik ili agencija organizovali neprijavljeni skup na kojem se vrbuju meducinski radnici.

Takvi skupovi se obično događaju u beogradskim hotelima ili kafićima i to ne tajno, naprotiv – prethodno se najavljuju na društvenim mrežama.

Recimo, u januaru 2018. je Halida Bendke iz njemačkog Direna u ime svoje posredničke firme pozvala medicinske radnike iz Srbije na sastanak u kafeu Negro u centru Beograda, piše Korektiv. Inspekcija za rad je poslala svog čovjeka i epilog je bio kazna od 1.200 evra.

Bendke je u odgovoru novinarima, kao i neki drugi koji su kažnjeni, tvrdila da je samo držala predavanje, odnosno informisala medicinske radnike, a ne da ih je vrbovala. Kaže, srpske službe su korumpirane i kaznile su je u dosluhu sa konkurentskom agencijom.

Na granici zakona

U jedan slučaj bila je umiješana i ugledna Univerzitetska klinika u Bonu. Krajem septembra prošle godine je njen zaposleni Mlađen Petrović u iznajmljenoj sali u luksuznom beogradskom hotelu Metropol “informisao” zdravstvene radnike.

No iz dokumenata je jasno da im je klinika u Bonu eksplicitno nuđena kao poslodavac, pa je srbijanska inspekcija to vidjela kao vrbovanje i posredovanje u nalaženju posla, za šta Petrović nije imao dozvolu. Kazna je iznosila 1.360 eura.

Slučaj je potvrdila i Univerzitetska klinika iz Bona, naglašavajući pak da je u pitanju bilo „informisanje” medicinskih radnika, te da se radilo o prekršajnoj, a ne krivičnoj prijavi.

Novinari DW su ranije dobili potvrde samih posrednika da rade s one strane zakona. Jedan posrednik je tada priznao da vrbuje ljude po bolnicama – kaže da ima nekoliko medicinskih sestara koje mu nalaze klijente. “Ona me recimo nazove i kaže da ima tri koleginice koje bi u Njemačku. Ako to uspije, platim joj tristotinjak eura po osobi.”

Problem za zdravstveni sistem Srbije

Nakon što su ta saznanja objavljena krajem 2019, Srbija je ubrzo najavila raskidanje programa Triple Win između srbijanske i njemačke službe za zapošljavanje. Svaki deseti medicinski radnik koji je otišao iz Srbije u Njemačku otišao je upravo preko tog zvaničnog programa.

“Želimo da zadržimo ljude i smatrali smo da je, imajući u vidu ciljeve države, neprimjereno da na ovakav način podstičemo odlaske”, rekao je u februaru Zoran Đorđević, tadašnji srpski ministar rada. Projekat je zvanično okončan u junu.

I Korektiv sada piše da odlazak medicinskog osoblja zemlje poput Srbije ili Meksika stavlja pred veliki problem. „Zemlje poput Srbije i same se bore sa značajnim starenjem stanovništva – ali, za razliku od Njemačke, tome se dodaje i odseljavanje omladine.”

Još krajem prošle godine je predsjednik Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji “Ćirilica”, imao poruku za njemačkog ministra zdravlja Jensa Špana: “Špan, vrlo sposoban ministar zdravlja, kaže: ‘E, dolazim ja u Srbiju da vam pokupim medicinske sestre.’ E nećeš majci da dolaziš ovde! Rekao sam mu: ‘Nemoj da dolaziš bre.'”

Špan je kasnije rekao da takav razgovor sa Vučićem nikada nije vodio.

Iako je sada Korektiv izvijestio o kaznama koje zarezuju srbijanske inspekcije kada posrednici nemaju dozvolu za neki skup, do sada nije poznato da je Srbija razbila neku veću posredničku mrežu koja na sumnjiv način odvodi ljude u Njemačku i tako zarađuje silan novac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME