Kažu da nas čeka najteža zima dosad: Planirano ograničenje grijanje u kancelarijama

Podijelite vijest

Njemačka preduzeća i javne institucije ove zime ne bi trebalo da griju svoje kancelarije na temperature više od 19 stepeni Celzijusa, da bi pomogle u smanjenju potrošnje prirodnog gasa, rekao je u subotu 13. avgusta Robert Habeck, ministar ekonomije u toj državi.

Najveća ekonomija u Evropskoj uniji (EU) pokušava da što brže smanji svoju ovisnost o ruskom gasu, kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

Ipak, Njemačka koristi više ruskog gasa od mnogih drugih zemalja u Uniji.

ČITAJ JOŠ:  Misteriozna svjetlost iznad ruskih gradova: Da li je Putin aktivirao moćni sistem Peresvet

Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja članica EU, a zvaničnici strahuju da bi Moskva mogla da koristi izvoz gasa kao političko oružje da se ublaže sankcije protiv Rusije – ili čak da u potpunosti prekine izvoz gasa u Evropu tokom zime, kada je potražnja najveća.

Habek je rekao da se 27 članica EU dogovorilo da od avgusta smanji svoju potrošnju za 15% u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek – Njemačka planira da potrošnju smanji za 20%.

Ministar takođe predlaže zabranu grijanja nekomercijalnih privatnih bazena, gašenje grijanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada, te gašenje svjetala na javnim bilbordima između 22 i 6 časova.

ČITAJ JOŠ:  SAD vjeruju da Ukrajina stoji iza atentata na Dariju Duginu, kćerku ruskog ultranacionaliste

Plan EU o štednji gasa je stupio na snagu 9. avgusta i njegovo provođenje bi trebalo da traje godinu dana.

Prema procjeni Evropske komisije (EK), za postizanje cilja u narednih sedam mjeseci potrebno je uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa, a samo Njemačka bi morala potrošiti oko 10 milijardi kubnih metara manje.

U slučaju da EK utvrdi da postoji “ozbiljna nestašica isporuke gasa” ili izuzetno velika potražnja za prirodnim gasom, može zatražiti od 27 članica EU da objave upozorenje koje bi omogućilo bloku da rezove učini obavezujućim i ograniči izuzetke.

ČITAJ JOŠ:  Bosanac se nakon pobjede Denisa Bećirovića iz Njemačke vraća kući: Vraćam se, ali ne vjerujem da će se Bakir tek tako pomiriti sa porazom!

Iako blok nije uveo sankcije protiv ruskog prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini, Moskva je posljednjih mjeseci značajno smanjila isporuke plina bloku, što Brisel vidi kao mjeru odmazde nakon nametanja drugih mjera EU koje imaju za cilj kazniti Kremlj za pokretanje rata.


Podijelite vijest