KB ZENICA Edukacija o aplikaciji portova

U Kantonalnoj bolnici Zenica ove sedmice priređena je edukacija o aplikaciji portova,kateter sistema,koji omogućava plasiranje lijekova kako bi se zaštitila netaknuta barijera kože i značajno smanjio rizik od mogućih infekcija.

Prema riječima načelnice Službe za onkologiju i radioterapiju, dr. Alme Mekić-Abazović,projekat portova,koji je danas predstavljen,plod je četvorogodišnjeg napornog rada,sa nizom opstrukcija.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Rasim Skomorac,podsjeća da su do sada osim slanja pacijenata u druge kliničke centre,izdvajana i znatna finansijska sredstva. Nadam se, da ćemo uz pomoć Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK uspjeti uvesti u primjenu ovaj kateter sistem,čime bi ostvarili finansijske uštede kako Zavodu tako i Bolnici Zenica,kazao je dr. Skomorac.

Edukacija aplikacije portova organizovana je od strane proizvođača portova,Paku Med iz Essena,koji je osigurao i edukatore.

Pored Kantonalne bolnice Zenica,idejni pokretač ovog projekta je kompanija Mark Medikal Sarajevo,koji su distributeri pomenutog brenda za BiH. 

RTVZE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE