Portal 072info

KBZ PRERASTA U UNIVERZITETSKO-KLINIČKI CENTAR: Strategija razvoja zdravstva ZDK?!

U okviru današnje sjednice Vlade Zeničko dobojskog kantona razmatrana je Strategija razvoja zdravstva na području ovog kantona za period 2016-2025. godine.

Na izradi Strategije radio je projektni tim na čijem je čelu bio prof.dr. Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Istakao je, da je krajnji cilj bolje zdravstvo i bolje usluge za građane ovog kantona. Učesnici u raspravi pozdravili su donošenje ovog dokumenta, ali su iskazali i bojazan da bi u slučaju izostanka političke volje i nedostatka sredstava za njegovu implementaciju, mogao ostati mrtvo slovo na papiru.

U okviru dokumenta tretirana je i Kantonalna bolnica Zenica kao najveća i referentna zdravstvena ustanova u Kantonu, koja bi, kako je predviđeno, trebala prerasti u univerzitesko-klinički centar.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaid Begić iznova je ukazao na problem višegodišnjih dugovanja po osnovu doprinosa za zdravstvo, koji se procjenjuju na ukupan iznos od oko 77 miliona maraka. Pored članova Vlade,na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem, prezentaciji Strategije prisustvovali su članovi menadžmenta zdravstvenih ustanova,granskih sindikata u ovoj oblasti, kao i predstavnici drugih zainteresovanih institucija.

Konačno usvajanje ovog dokumenta planirano je od strane kantonalne skupštine. 

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box