Kćerka (19) želi prisustvovati izvršenju smrtne kazne svog oca: “On mi je najvažnija osoba u životu”

Podijelite vijest

Khorry Ramey (19) zatražila je od suda da joj dopusti gledanje pogubljenja svog oca Kevina Johnsona (37) koji bi trebao biti pogubljen 29. novembra zbog ubistva policajca prije sedamnaest godina, prenosi Sky News.

Johnson, koji je u zatvoru otkad je njegova kći imala dvije godine, zatražio je da Khorry prisustvuje pogubljenju, a onda se i ona izjasnila da želi biti tamo. Zakon države Missouri zabranjuje osobama mlađim od 21 godine da prisustvuju smaknuću zbog čega se u cijelu priču uključila Američka unija za građanske slobode koja je podnijela hitan zahtjev sudu u Kansas Cityu tvrdeći da zakon ne služi sigurnosti i krši ustavna prava.

“Kad bi moj otac umirao u bolnici, sjedila bih kraj njegovog kreveta i držala ga za ruku. Molila bih se za njega do smrti i bila mu podrška. Mislim da je to neophodan dio mog procesa tugovanja, on je najvažnija osoba u mom životu”, rekla je Khorry.

Njih su dvoje uspjeli izgraditi odnos kroz posjete, telefonske pozive, mailove i pisma, a prošlog mjeseca Johnson je upoznao svog unuka kojeg je Khorry dovela u zatvor kako bi upoznao djeda. U međuvremenu, Johnsonovi advokati uložili su žalbu tražeći zaustavljanje pogubljenja.

Advokati ne osporavaju njegovu krivnju, ali tvrde da je rasizam odigrao ulogu u tom da se traži smrtna kazna. Johnson je crnac, dok je njegova žrtva bila bijela. Također su tvrdili da ima povijest mentalnih bolesti te da bi se trebalo uzeti u obzir da je u vrijeme zločina imao devetnaest godina.

Vrhovni sud 2005. godine zabranio je pogubljenje prijestupnika koji su u vrijeme počinjenja zločina bili mlađi od 18 godina. Ured državnog advokata prošle je sedmice objavio da nema temelja za sudsku intervenciju.

“Preživjele žrtve Johnsonovih zločina dovoljno su dugo čekale pravdu, a svakim novim danom im se uskraćuje prilika da se konačno pomire s gubitkom”, naveli su.

William McEntee, oženjeni otac troje djece, s nekoliko policajaca poslan je u Johnsonov dom 5. maja 2005. da mu uruči nalog za hapšenje zbog navodnog kršenja uvjetne kazne. Johnsonov 12-godišnji brat imao je urođenu srčanu manu, a kad su došli službenici, kolabirao je i dobio napad. Kasnije u bolnici je preminuo.

Kad se policajac vratio u susjedstvo kako bi istražio dojave o paljenju vatrometa koje nisu imale veze s prethodnim slučajem, Johnson ga je nekoliko puta upucao, prenosi Jutarnji.hr.