Kćerka direktora KPZ Zenica dolazila na konkurs u službenom vozilu pod rotacijama, imala najmanji broj bodova, a dobila posao?

Kćerka direktora KPZ Zenica dolazila na konkurs u službenom vozilu pod rotacijama, imala najmanji broj bodova, a dobila posao?
Prošle sedmice na kućne adrese svih osoba koje su konkurisale na konkurs za zatvorsku policiju KPZ-a Sarajevo gdje se traćilo pet stražara stigla je obavijest u kojem se navodi pet osoba koje su izabrane.

Zanimljivo je da među tih pet osoba se nalazi prezime Jabandžić, koje je isto kao i prezime direktora KPZ Zenica Hidajeta Jabandžića

Redakciji našeg portala obratili su se kandidati sa navedenog konkursa, koji tvrde da primljena Merima Jabandžić nije zadovoljila gotovo niti jedan kriterijum koji se zahtijevao od kandidata.

“Na konkurs za zatvorsku policiju KPZ Sarajevo, koji je objavljen 28.02.2017. prijavilo se nas dvadesetak. Više od mjesec dana smo prolazili kroz obuke i razna testiranja. Obuke i testiranja smo najčešće imali u KPZ Sarajevo, u odjelu u Blažuju. Jedan detalj nam je upao u oči, jedna kandidatkinja je na obuke i testiranja u Blažuj dolazila službenim vozilom pod rotacijama. Ista ta osoba je i primljena. Riječ je djevojci koja je u uskoj rodbinskoj vezi sa pomenutim direktorom Hidajetom Jabandžićem, nalazi se pod rednim broj četiri na listi primljenih zatvorskih policajaca koju je objavio KPZ Sarajevo”, rekao je za Source jedan od kandidata pomenutog konkursa, koji nije želio da mu objavljujemo ime i prezime. Identitet je poznat redakciji.

Ista osoba nam je navela i kako se bodovanja dobro sjećaju jer nakon svake obuke njih dvadeset kandidata bi sjeli u istu prostoriju gdje su im se naglas čitali osvojeni bodovi na testiranjima.

“Mi smo pet ili šest dana dolazili u toku tih testiranja u 11.00 sati i uvijek nam je rečen broj bodova javno. Ništa se nije krilo”, govori naš sagovornik.

Ono što je skrenulo pažnju svih kandidata na Merimu Jabandžić jeste to što, kako oni tvrde, dotična se pojavila na obuci u službenom vozilu pod rotacijama, marke Škoda Superb.

“Mi smo se iznenadili, samo smo se pogledali. U pitanju je bilo vozilo Škola Superb zatamnjenih stakala i rotacija. Mislili smo da je došao neko od komisije, ministar ili direktor KPZ Zenica, ali kada smo pogledali vidjeli smo da izlazi ona iz vozila i sve nam je bilo jasno. Obzirom da nam je bilo sumnjivo počeli smo tražiti po internetu i kada smo vidjeli da je već jedna njena rodica nezakonito zapošljavana u Zenici i da je taj konkurs poništavan, i mediji su o tome izvještavali i ovo nam je bilo čudno. Vidjeli smo da se ona nije trudila, a znali smo da će biti primljena. Nije htjela ni trčati na Kuperu, ne znam ni je li 1000 metara istrčala. Bila je potpuno nezainteresirana za obuku, a i mi smo se sami pomirili da će ona proći tako da su druge djevojke izgubile volju jer su znale otprilike šta će da se desi”, rekao je naš sagovornik.

On tvrdi da u početku nisu znali o kome se radi, obzirom da je Merima došla u drugom vozilu, ali da je taj automobil sa rotacijama probudio sumnje, nakon čega su željeli da istraže o njoj.

“Mi nismo znali da je ona u srodstvu sa direktorom. Kada je ona prvi put došla, došla je u drugom vozilu, naredni put je došla sa službenim vozilom i nama je to bilo sumnjivo, međutim, prvi put u životu smo se tu sreli i nije niko upamtio ničije prezime. Kada smo vidjeli čime dolazi upamtili smo njeno prezime i skontli smo da je ona Jabandžić i da se njeno prezime spominje i za druga nezakonita zapošljavanja. Kada sam ja kontaktirao svog kolegu iz Zenice koji radi kao novinar, on mi je potvrdio da je Merima kćerka Hidajeta Jabandžića, direktora KPZ Zenica”, tvrdi naš sagovornik.

Još jedan od kandidata koji su konkurisali na ovom konkursu govorio je za naš portal. Riječ je o djevojci, kojoj je Merima bila konkurencija u izboru ženskog stražara.

“Rekli su da će primiti dvije ženske pripravnice. Merima nije zadovoljila gotovo nijedan kriterijum koji je bio javan, a šta su privatno pričali to ne znam. Na početku nisam ni skontala ko je dok ona nije došla u službenom autu. Uopšte nisam mogla da povežem da se direktor zatvora u Zenici preziva isto kao i ona. Odmah mi je bilo jasno da bi ona mogla biti primljena. Čim smo saznali njeno prezime, mi djevojke smo se demoralisale”, iskrena je naša sagovornica, čije je ime poznato redakciji.

Ona tvrdi kako će se žaliti i tražiti poništavanje konkursa.

“Mi ćemo se žaliti, tražiti ćemo poništavanje konkursa, već sam pripremila žalbu, samo čekam da je pošaljem”,
rekla nam je ona.

Podsjećamo, prezime Jabandžić se prije nekoliko godina provlačilo kroz medije, bilo je riječ o nezakonitom zapošljavanju bratične Hidajeta Jabandžića, aktuelnog direktora KPZ Zenica, Nejre Jabandžić. Tada se tvrdilo da je Nejra jedna od boljih na konkursu, međutim, na dokumentu do kojih su došli mediji jasno piše da je Nejra bila devetnaesta.

Bratična direktora KPZ-a nije prva nego 20. po rezultatima!
(FOTO: Avaz)

Većina kandidata je šokirana ovim saznanjem, jer Merima Jabandžić nije ispunila ni osnovne parametre za zatvorsku policiju (visina i težina), a u svakoj kategoriji testiranja imala je najmanji iznos bodova, tvrde kandidati.

Kontaktirali smo Federalno ministarstvo pravde, kao i direktora Hidajeta Jabandžića da nam potvrdi ili demantuje gore navedeno, međutim, ni 72 sata od poslanog upita nismo dobili odgovor.

 

source.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica