Portal 072info

“KCUS je federalna ustanova, imamo 300 kreveta za COVID oboljele na 35 klinika”

SEBIJA FOTOGRAFIJA
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon niza optužbi na najveću zdravstvenu ustanovu u BiH, u trenutku COVID krize, u vrijeme kada BiH bilježi stalni porast broja novozaraženih i umrlih, pitali smo generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerzitat u Sarajevu prof. dr. Sebiju Izetbegović za reakciju. Tražili smo odgovor na pitanje da li je izvršena “inspekcija” koju je najavio zamjenik premijera Kantona Sarajevo o poštivanju naredbe Federalnog kriznog štaba da svaka zdravstvena ustanova u Federaciji mora obezbjediti 30 posto kapaciteta za COVID oboljele.

Samo za N1 dr. Izetbegović kaže :

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Imali smo Krizni štab i donijeli nove odluke, ali zamjenik premijera Kantona Sarajevo se nikome ne javlja na telefon. Kantonalna inspekcija ulazi u Kantonalnu ustanovu, a to je Opšta bolnica i oni bi morali dati 120 kreveta za COVID. To je 30 posto njihovog kapaciteta”.

Generalna direktorica KCUS-a dalje nam objašnjava:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mi osim Podhrastova liječimo COVID i na drugim klinikama, jer ljudi sa moždanim udarom, na primjer, a corona pozitivni, moraju dobiti trombolizu. Također i SCH bolesnici na neuropsihijatriji i slično. Mi dajemo od marta ove godine više od 300 kreveta, osim Podhrastova. Moramo uraditi sve intervencije bolesnicima koji trebaju uslugu, iako su COVID pozitivni, a za to smo osposobili po najmanje dvije sobe, sa po dva kreveta (razdvojeno ženski i muški) na svih 35 klinika KCUS-a”.

“Infarkt ne može čekati, moždani udar, politrauma, dijaliza i slično. Nismo čekali naredbe, jer jedini i radimo sa tim bolesnicima od 31. 1. 2020. godine. Mi smo federalna ustanova i nama može doći federalna inspekcija. To će biti dobro, jer će moći potvrditi navedeno”, ističe za N1 dr. Izetbegović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

KCUS nema samo obavezu prema COVID oboljelim, nego i obavezu liječenja ostalih bolesti.

“Zračenja malignih bolesti, hemoterapije, hemodijalize, peritonealne dijalize, transplantacije koštane srži, hematoonkološki tretmani, onkološki tretmani na endokrinologiji, karcinomi štitnjače i radioaktivni jod i još bezbroj hitnih operacija karcinoma dojke, jajnika, debelog crijeva, želuca, jetre, pluća, jednjaka, mozga i ostalih organa, sve to mi radimo, a moramo zaštititi te bolesnike jer imaju kompromitovan imuni sistem”, zaključila je dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Džaferović: Je li zabranjeno da u vrhu stranke sjede muž i žena (Izetbegovići)

DPA - Portal 072info

Najteži dani porodice Izetbegović: Padne li Sebija, “najmoćnija žena na Balkanu”, Bakir je sljedeći

DPA - Portal 072info

Svi su u krivu, samo su Bakir i Seka upravu! Uradite test iz teksta kako bi vam sve bilo jasnije …

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME