KCUS o slučaju “frizerski salon”: Doktorica osam godina nije dolazila na posao

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) su za N1 komentarisali podizanje disciplinske prijave protiv doktorice na Odjelu za ginekologiju i akušerstvo Fatime Gavrankapetanović-Smailbegović koja je istu nazvala neutemeljenom.

Naime, disciplinska prijava je podnesena jer je, kako je navedeno u njoj, doktorica bila u frizerskom salonu u vrijeme posla, tačnije, oko 15:00 sati, a radno vrijeme joj je do 16:00 sati.

U prijavi se dalje ističe da se doktorica Gavrankapetanović-Smailbegović lažno upisala u evidenciju dolazaka i odlazaka ljekara, navodeći da je došla u 7:00, a izašla u 16:00 sati, te tvrde da to nije tačno.

Sve je to za N1 komentarisala doktorica koja je rekla da je prijava neutemeljena te politički motivisana.

Odmah smo kontaktirali i KCUS iz kojeg su nam naknadno odgovorili.

Kako su naveli, disciplinsku prijavu podnosi šef klinike te su naglasili da “ona ne ovisi od volje pojedinaca već isključivo od toga da li je uposlenik na bilo koji način prekršio radne obaveze, narušio pružanje usluga pacijentima i ugrozio njihovo zdravlje”.

ČITAJ JOŠ:  Zabrinjavajući podaci za KS: 550 novozaraženih, 10 osoba preminulo

“U slučaju doktorice Fatime Gavrankapetanović Smailbegović disciplinsku prijavu podnio je njen direktor Discipline i šef klinike, a radi ‘narušavanja radne discipline i nepoštivanja radnih obaveza, te svjesnog zanemarivanja pacijentica’. Naime, 14. septembra doktorica je bez prethodnog dogovora sa šefom ili bilo kakve pismene ili usmene obavijesti napustila radno mjesto iako je bila raspoređena za rad u porođajnoj sali. Na taj način je svoj dio posla i radnih obaveza (za koje je uredno plaćena) prebacila na kolege, te ugrozila pacijentice koje su čekale na uslugu. Dr. Gavrankapetanović-Smailbegović je fotografisana u frizerskom salonu u radno vrijeme (14:39 sati), a fotografiju je napravila kolegica koja je trenutno na godišnjem odmoru i svjedočila je o tome”, kazali su nam iz KCUS-a.

ČITAJ JOŠ:  KCUS testirao 225 novih uzoraka: Sarajevo ima najviše pozitivnih, povećan i broj hospitalizovanih pacijenata

Naveli su da je Komisija za disciplinske prijave KCUS-a detaljno analizirali priložene dokaze.

“Putem kojih je utvrđeno da je dr. Gavrankapetanović-Smailbegović neovlašteno napustila radno mjesto, te u puno radno vrijeme boravila u frizerskom salonu, u kojem je, kako saznajemo, imala zakazan termin u 14:00 sati. U to vrijeme je doktorica trebala boraviti na klinici i uredno pružati usluge pacijenticama”, dodaju.

Također, iz KCUS-a su nam kazali da se doktorica Gavrankapetanović-Smailbegović nedavno vratila sa bolovanja koje je trajalo gotovo pune dvije godine.

“U toku tog bolovanja obilazila je taj isti salon, kozmetičke salone, putovala, prisustvovala raznim druženjima, kao i obilazila ministra zdravstva KS, Harisa Vranića, koji nas je redovno o tome obavještavao, moleći ga za posao u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, a što joj on nije želio omogućiti (posjedujemo njegove SMS poruke o tome). Prema zvaničnim podacima Kadrovske službe KCUS-a dr. Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, po raznim osnovama, ukupno 8 godina nije dolazila na posao. Samim tim nije uredu da ‘bježi’ s posla”, kazali su.

ČITAJ JOŠ:  Mladi Zeničanin Nedim Fakić izradio aplikaciju za praćenje zagađenja

Na kraju su naveli i to da doktorica Gavrankapetanović-Smailbegović ima disciplisku prijavu i na Medicinskom fakultetu UNSA, jer je, kako tvrde, u toku bolovanja upisivala ocjene studentima, što je protuzakonito.

“Pri tome Gavrankapetanović-Smailbegović nije informisala ni Medicinski fakultet ni studente da je na bolovanju, čime je dovela u pitanje validnost upisanih ocjena, te ugrozila grupu studenata sa Izbornog predmeta”, zaključili su iz KCUS-a.

N1

GODISNJICA
MARKETING