Keleštura: Ako se nastavi odsustvo gradonačelnika, Gradska uprava suočena sa blokadom rada

0A13B173 F61D 4D51 93B2 893FD47FD61D
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vanrednu konferenciju za medije u 11.55 sati održali su predstavnici Gradske uprave Zenica i Sindikalne organizacije Grada Zenica.  

Prema riječima Selvera Kelešture, sektetara Gradske uprave Zenica, nakon iznenadnog odsustva gradonačelnika Gradska uprava Zenica suočen je, ako ovako ostane, blokadom rada.

-Prema odredbama zakona, Statuta Grada, Zakona o budžetima i drugim propisima, jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata jeste gradonačelnik. Decembar je mjesec i vrijeme kada se utvrđuje odnosno donosi Budžet i Odluka o privremenom financiranju. Jedini ovlašteni predlagač za donošenje Nacrta ili Prijedloga nacrta budžeta jeste gradonačelnik i nijedan organ to ne može uraditi. U funkcioniranju svih nivoa vlasti alfa i omega u postupanju je gradonačelnik. Ako ova situacija bude ovakva, sa iznenadnim odsustvom gradonačelnika, mogu nastati brojni problemi – ukazao je Keleštura. 

Građani ne treba da se brinu za usluge na nivou rukovodilaca službi, međutim, mogu nastati određeni problemi sa pružanjem usluga sa građanima odnosno usluga koje potpisuje gradonačelnik ukoliko situacija sa odsustvom gradonačelnika potraje, ukazala je Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika.

-Nadamo se da ćemo već sutra imati u potpunosti usluge koje pružamo – kazala je Mujkanović.

Nermin Ljubović u ime Sindikata zaposlenika Gradske uprave Zenica ukazao je kako su zatečeni situacijom i da su održali nekoliko sastanaka.

-Možemo kazati građanima da uposlenici neće biti zakinuti ni u kojem smislu vezano za njihove zahtjeve i sve ono što radi Gradska uprava. Što se tiče Budžeta, od kojeg ovise plaće, naravno da ćemo i mi to osjetiti. Uz dosadašnju dobru saradnju sa gradonačelnikom nismo imali nikakvih problema, a očekujemo da će se i ova situacija riješiti čim prije – kazao je Ljubović.