Portal 072info

Kijev: Ugašen požar u Domu sindikata, desetine stradalih

UntitledPožar u zgradi Doma sindikata na centralnom kijevskom Trgu nezavisnosti ugašen je nakon 24 sata vatrogasne akcije, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Grupa demonstranata iz zgrade počela je iznositi tijela poginulih u požaru, a za sada je nepoznato o kojem broju poginulih se radi.

Zgrada Doma sindikata bila je okupirana od strane demonstranata i korištena kao njihovo sjedište tokom proteklih dana.

Zvaničnik Partije Domovina Sergej Sobolev je izjavio da je u požaru u zgradi izgorjelo između 40 i 50 ljudi.

Na trgu ispred Doma sindikata, grupa građana je održala molitvu za poginule u požaru.

Detalji sinoć postignutog dogovora ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i predstavnika opozicije postaju dostupni javnosti, a ukrajinski mediji pišu da se u roku od 48 sati reaktivira ustav iz 2004. godine

Dogovor koji su tokom sinoćnjeg maratonskog sastanka postigli ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i predstavnici opozicije predviđa da se u narednih deset dana osnuje prijelazna vlada Ukrajine.

Prema pisanju ukrajinskih medija, sinoćnji dogovor također predviđa da se u roku od dva dana reaktivira ustav iz 2004. godine, koji u znatnoj mjeri umanjuje ovlasti predsjednika zemlje. Također se navodi da bi predsjednički izbori trebali biti održani do kraja godine.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija Njemačke, Francuske i Poljske, dogovoreno je i da će do kraja septembra ove godine biti završena reforma ustava kojom će biti precizirane ovlasti predsjednika, vlade i parlamenta. Po usvajanju novog ustava, predsjednički izbori će biti održani u decembru.

Pored ustavne reforme, Janukovič i opozicija su se dogovorili i da se izvrše izmjene Izbornog zakona i da Centralna izborna komisija bude sastavljena na način da svi imaju jednaku zastupljenost.

Također je dogovoreno pokretanje opsežne istrage o uzrocima nasilja u kojem je u protekla dva dana poginulo najmanje 75, a povrijeđeno nekoliko stotina ljudi.

AA

Podijelite članak