Kim Džong Un ponudio otvaranje vruće linije sa Južnom Korejom

9BBE0560 9F98 4BDF A370 86E9006E90F6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Sjevernokorejski lider Kim Džong (Jong) Unizjavio je da je spreman da obnovi vruću liniju za komunikaciju sa Južnom Korejom sljedećeg mjeseca, ali je optužio SAD za predlaganje razgovora bez odustajanja od “neprijateljske politike” prema njegovoj zemlji, javila je danas državna agencija KCNA.

Kim se obratio Vrhovnoj narodnoj skupštini, koja zasjeda već drugi dan radi diskusije o političkoj, ekonomskoj o socijalnoj agendi zemlje. Sjeverna Koreja je ove sedmice testirala do sada nepoznati hipersonični projektil i uključila se u trku za razvoj naprednog naoružanja sa velikim vojnim silama.

ČITAJ JOŠ:  Salko Juklo opjevao hapšenje Alise Mutap (VIDEO)

Kim je izrazio spremnost da se od oktobra ponovo poveže linija za komunikaciju sa Južnom Korejom, ali je kritikvao “iluzije” Juga u vezi sa onim što u Seulu nazivaju provokacijama sa Sjevera.

Pjongjang je u avgustu prekinuo vruću liniju kao znak protesta zbog zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD, samo nekoliko dana nakon njenog otvaranja prvi put u godinu dana.

Odluka o otvaranju linije pomoći će da se “shvate očekivanja i želja čitave Korejske nacije” za oporavkom i trajnim mirovnim procesom u prekograničnim odnosima, rekao je Kim.

ČITAJ JOŠ:  Prva beba u RS rođena u Banjoj Luci

– Nemamo ni cilj niti razlog da provociramo Južnu Koreju i nikakav plan da joj naudimo – dodao je sjevernokorejski lider.

On je optužo administraciju predsjednika SAD DŽozefa Bajdena da “smišlja dodatne lukave načine i metode” u upućivanju vojnih prijetnji dok i dalje nudi razgovore.

GODISNJICA
MARKETING