Kim Jong-un: Pojačat ćemo vojne vježbe kako bi bili spremni za rat

Kim Jong-un: Pojačat ćemo vojne vježbe kako bi bili spremni za rat

Najviši sjevernokorejski vojni dužnosnici rekli su da će proširiti i intenzivirati vojne vježbe kako bi osigurali svoju spremnost za rat, saopćili su državni mediji uoči velike parade.

Obećali su to na sastanku koji je nadgledao vođa Kim Jong-un, a nakon prošlosedmičnih zajedničkih zračnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Spremnost za rat

Glavna tačka dnevnog reda bilo je “pitanje stalnog širenja i intenziviranja operacija i borbenih vježbi (Korejske narodne vojske) striktno usavršavajući spremnost za rat”, objavila je službena Korejska središnja novinska agencija.

Sastanak centralnog vojnog vijeća Sjeverne Koreje održava se u trenutku kada komercijalne satelitske slike pokazuju da su u Pjongjangu u toku “opsežne pripreme za paradu” uoči ključnih državnih praznika ovog mjeseca.

Sjeverna Koreja u srijedu slavi godišnjicu osnutka svojih oružanih snaga i “Dan sjajne zvijezde” 16. februara, kad je rođendan Kim Jong Ila, sina osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga i oca Kim Jong-una.

Načelnik južnokorejskoga združenog stožera rekao je u utorak da pomno prati područja oko poligona za parade u Pjongjangu, dodajući da je zadnjih dana primijećeno “veliko povećanje broja osoblja i vozila”.

Komentirao i kineski balon

Seul i Vašington (Washington) počeli su jačati zajedničke vojne vježbe nakon što je Sjeverna Koreja godinu dana testirala oružje kršeći time sankcije.

To je razbjesnilo Pjongjang koji takve zajedničke vježbe smatra probom za invaziju.

Prošle sedmice sigurnosni saveznici organizirali su zajedničke zračne vježbe u kojima su učestvovali strateški bombarderi i nevidljivi lovci, zbog čega je Pjongjang upozorio da bi takve vježbe mogle “zapaliti sveopći sukob”.

Crvena linija

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje rekao je da je potez da se pojačaju zajedničke vježbe prešao “zadnju crvenu liniju”. Jučer je ministarstvo odbrane u Seulu saopćilo da je sjevernokorejski balon prešao njihov zračni prostor tokom vikenda, ali je zaključilo da ne predstavlja prijetnju.

Vjeruje se da je riječ o meteorološkom balonu, izvijestila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na dužnosnike, a ministarstvo je priopćilo da je poduzelo “mjere” ne navodeći detalje. Izvješće je objavljeno nakon što je Washington srušio ono što smatra kineskim balonom za nadzor, a Peking je rekao da je to bio civilni zračni balon koji je slučajno ušao u američki zračni prostor.

Stručnjaci kažu da je cilj sastanka najviših sjevernokorejskih čelnika u ponedjeljak istaknuti spremnost zemlje da se suoči s nadolazećim zajedničkim vojnim vježbama Južne Koreje i Sjedinjenih Država, ali i naglasiti da je spremna za pravi rat.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE