Kim Jong-un: Sjeverna Koreja gradi nepobjedivu vojsku

kim jong un 1
North Korean leader Kim Jong Un smiles as he meets with President Donald Trump on Sentosa Island, Tuesday, June 12, 2018, in Singapore. (AP Photo/Evan Vucci)
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Lider Sjeverne Koreje obećao je izgraditi “nepobjedivu vojsku” suočen s neprijateljskom politikom Sjedinjenih Država, prenose državni mediji.

Kim Jong-un je dodao da je razvoj oružja za samoodbranu, a ne za početak rata. To je komentirao na vojnoj izložbi na kojoj su prikazani različiti projektili, prenosi BBC.

Sjeverna Koreja nedavno je testirala, kako tvrdi, nove hipersonične i protuzračne rakete. Jug je u međuvremenu testirao vlastito oružje lansirano podmornicom.

U svom govoru na izložbi Samoodbrana 2021. održanoj u Pyongyangu, na kojoj je predstavljeno naoružanje, uključujući i tenkove, Kim je rekao da Sjeverna Koreja ne želi borbu sa svojim susjedom.

“Ne razgovaramo ni s kim o ratu, već radije da spriječimo sam rat i doslovno povećamo odvraćanje od rata radi zaštite nacionalnog suvereniteta”, rekao je.

Kim je također optužio SAD za podsticanje tenzija između Sjeverne i Južne Koreje.

Dodao je kako ne postoji “nikakva osnova ponašanja” koja bi Sjevernu Koreju uvjerila da SAD nisu neprijateljske.

UN je Sjevernoj Koreji zabranio testiranje balističkih projektila i nuklearnog oružja. U više je navrata Pyongyang je kršio te zabrane i zbog toga je bio strogo sankcioniran.

Prošlog mjeseca atomska agencija UN-a rekla da je izgleda da je Sjeverna Koreja ponovno pokrenula reaktor koji bi mogao proizvoditi plutonij za nuklearno oružje, nazivajući to “duboko zabrinjavajućim” razvojem.

Sjeverna Koreja tvrdi da mora nastaviti razvijati oružje za odbranu.

No, promatrači kažu da se to također koristi kao način okupljanja osiromašene zemlje. Smatra se da je Sjeverna Koreja u teškom ekonomskom položaju nakon što su vlasti zatvorile granice kako bi zaustavile širenje Covid-19.

Ključne zalihe poput hrane i goriva prekinute su iz Kine, glavnog političkog i ekonomskog saveznika Sjeverne Koreje.

GODISNJICA
MARKETING