Screenshot 2 88
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

KIna je odlučila da u kurikulume osnovnih i srednjih škola kao i univerziteta integriše političku ideologiju nazvanu “Misao Xi Jipinga”. Ovo je posljednji napor predsjednika Xija da učvrsti ulogu vladajuće Komunističke partije Kine u različitim područjima društva.

FIXGEHALT

“Misao Xi Jinpinga” pomoći će “tinejdžerima u utvrđivanju marksističkih uvjerenja”, tvrde iz Ministarstva obrazovanja Kine (MOE) u novim smjernicama.

U saopćenju, MOE je navelo da ima za cilj “njegovanje graditelja i nasljednika socijalizma sa svestranom moralnom, intelektualnom, fizičkom i estetskom utemeljenošću”.

Smjernice uključuju radničko obrazovanje “za njegovanje njihovog vrijednog duha” i obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti.

LIDER

Godine 2018, kinesko najviše tijelo je u Ustav unijelo “Misao Xi Jinpinga”. Od tada je uveden na nekim univerzitetima i među političkim omladinskim krilima koja drže vannastavne aktivnosti i škole.

Misao Xi Jinpinga ima 14 glavnih principa koji ističu komunističke ideale i također poziva na “potpunu i duboku reformu” i “nove ideje u razvoju”, obećava “skladan život između čovjeka i prirode” te naglašava “apsolutni autoritet stranke nad narodnom vojskom ” itd.

Nove smjernice, međutim, bit će znatno opsežnije.

“Osnovne škole usredotočit će se na njegovanje ljubavi prema zemlji, Komunističkoj partiji Kine i socijalizmu. U srednjim školama fokus će biti na kombinaciji perceptivnog iskustva i proučavanja znanja, kako bi se učenicima pomoglo u oblikovanju osnovnih političkih sudova i mišljenja,” objavio je državni medij Global Times.

“Na fakultetu će biti veći naglasak na uspostavljanju teorijskog mišljenja”, dodaje se.

Ministarstvo također radi na uključivanju tema kao što su stranačko vodstvo i obrazovanje u oblasti nacionalne odbrane u nastavni plan i program, rekao je Tian Huisheng, zvaničnik ministarstva obrazovanja.

Prethodni kineski lideri osmislili su svoje političke ideologije koje su ugrađene u ustav ili mišljenje stranke.

Ipak nikome, osim osnivaču stranke Mao Cedongu, njihova ideologija nije opisana kao “misao”, koja je na vrhu hijerarhije, a samo su Mao i Deng Xiaoping svoja imena vezali za svoje ideologije.