Screenshot 1 2170


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U skladištu na međunarodnom aerodromu Shenzen na jugu Kine, nalazi se nekoliko komora u kojima je regulisana temperatura za velike količine vakcina koje će uskoro biti tu smještene. Kina je navela da bi u narednim mjesecima trebala početi isporuku stotina miliona doza. Kako su naveli kineski zvaničnici, čeka se dozvola državnih regulatora za lijekove, nakon čega će se te velike količine vakcina poslati čak i u zemlje koje već imaju potencijalne kandidate za vakcinu, ali i u one koje su u razvoju.

Ova globalna kampanja Kini pruža priliku da popravi imidž koji je narušen zbog početnog nepravilnog postupanja s izbijanjem koronavirusa.

Navedeno je i to da Peking također može koristiti vakcine kao “instrument za vanjsku politiku kako bi se na taj način promicala određena moć i projicirao međunarodni utjecaj”.

Ranije tokom pandemije napori Kine da pomogne svijet dostavom maski i drugih medicinskih potrepština zemljama koje su teško pogođene koronavirusom, zasjenili su izvještaji o nekvalitetnim zalihama i optužbama da Peking pokreće kampanju dezinformacija kako bi se promijenilo mišljenje i priča o koronavirusu.

Distribucija vakcine mogla bi Pekingu pružiti novu šansu kada je riječ o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Kina trenutno radi na razvoju potencijalnih pet kandidata za vakcinu, a od toga su četiri dostigle treću fazu ispitivanja, što je posljednji i najvažniji korak prije nego što se zatraži odobrenje za njenu upotrebu.

Nakon što je skoro eliminisan koronavirus unutar kineskih granica proizvođači lijekova u ovoj zemlji morali su potražiti pomoć u inostranstvu kako bi testirali efikasnost svojih vakcina. Tako je treća faza testiranja pokrenuta u najmanje 16 država, piše CNN.

U zamjenu za taj ustupak, mnogim zemljama koje su bile “domaćini ispitivanja” je obećan rani pristup efikasnim vakcinama, a u određenim slučajevima i otkrivanje tajne kako ih proizvesti na lokalnom nivou.