Kina najavljuje novu istragu porijekla korona virusa

shutterstock 1477800434 750x501 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kina se priprema da testira desetine hiljada uzoraka krvi iz Wuhana, kao dio istrage porijekla Covid-19, javile su kineske vlasti. Odluka dolazi u trenutku kada raste broj poziva na transparentnost oko okolnosti pojave virusa koji izaziva ovu bolest.

Oko 200 hiljada uzoraka, uključujući one s kraja 2019. godine označili su u februaru ove godine stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije kao moguće izvore ključnih informacija, koje bi mogle pomoći u utvrđivanju kada i gdje je virus prvi put zarazio ljude.

ČITAJ JOŠ:  Povećan priliv pacijenata u zdravstvenim ustanovama: Haraju respiratorne infekcije!

Uzorci se čuvaju u Centru za krv u Wuhanu te obuhvataju i 2019. godinu, dakle i uzorke iz stvarnog vremena koji su uzeti od šire populacije u ovom kineskom gradu, koji se smatra da je mjesto u kojem je SARS-CoV-2 virus prvi put prešao na ljude.

Prema riječima kineskih dužnosnika, uzorci krvi se inače čuvaju dvije godine, u slučaju da budu potrebni kao dokaz u slučajevima tužbi kod donacija krvi. Dvogodišnji period uskoro ističe za uzorke iz oktobra i novembra 2019., kada većina stručnjaka smatra da je virus mogao zaraziti ljude.

ČITAJ JOŠ:  U BiH propalo blizu milion i po vakcina protiv COVID-19

Zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije je kazao za CNN kako su pripreme za testiranje u toku i potvrdio da će se testiranje desiti čim se dosegne dvogodišnja granica.

“To nam pruža najbliže uzorke u stvarnom vremenu koje imamo na svijetu, a koji bi nam pomogli da zaključimo trenutak izbijanja epidemije,” rekao je Yanzhong Huang, viši suradnik za globalno zdravlje pri Vijeću za vanjske odnose.

Ovi uzorci će “apsolutno sadržavati ključne tragove”, slaže se Maureen Miller, vanredna profesorica epidemiologije na Univerzitetu Columbia.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su simptomi krakena

Pozvala je Kinu da dozvoli stranim stručnjacima da posmatraju proces. “Niko neće vjerovati bilo kakvim rezultatima koje Kina iznese ako nema kvalificiranih promatrača”, upozorila je.

GODISNJICA
MARKETING