Kina odobrila parovima da imaju troje djece

Screenshot 4 77
Podijelite vijest

Kina je relaksirala pravila o broju djece koju može imati jedna porodica pa je tako sada dozvoljeno imati troje umjesto dosadašnje dvoje djece.

Do početka 2016. godine u Kini je bilo dozvoljeno imati samo jedno dijete, a ovakva politika je započeta još 1970. godine s ciljem smanjenja nataliteta i kontrole rasta stanovništva. Bračni parovi su od početka 2016. do danas smjeli imati dvoje djece, a sada je došlo do još jedne revolucionarne promjene u kineskoj natalitetnoj politici, stoga će kineske vlasti dozvoliti tri djeteta po porodici.

Nova odluka predstavlja kraj strogih pravila o rađanju djece, a promjena politike o maksimalno dva djeteta dolazi usljed pada nataliteta u Kini. Popisi stanovništva su pokazali da su Kinezi imali najsporiji tempo rasta populacije u posljednjih nekoliko decenija.

Upravo to je stvorilo pritisak na Peking da relaksira mjere za parove da imaju više beba i tako spriječe pad stanovništva.

Prema državnom mediju Xinhua, ovu je promjenu odobrio predsjednik Kine Xi Jinping.

Prema popisu koji je objavljen početkom ovog mjeseca, prosječna godišnja stopa rasta u posljednjih 10 godina iznosila je 0,53 posto, dok je stopa između 2000. i 2010. iznosila 0,57 posto, što je stanovništvo dovelo na 1,41 milijardu.


Podijelite vijest