Screenshot 1 85


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kineske vlasti odlučile su uzeti u razmatranje odluku o ograničavanju izvoza rijetkih metala koji su presudni za proizvodnju američkih borbenih aviona F-35 i drugog sofisticiranog naoružanja prvenstveno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ograničavanje izvoza predložilo je ministarstvo industrije i informacionih tehnologija Kine još prošlog mjeseca. Vlastima je predložen nacrt zakona koji bi ograničio kontrolu proizvodnje i izvoza 17 rijetkih metala koji predstavljaju 80 posto ponude u svijetu.

“Vlada želi znati mogu li Sjedinjene Američke Države imati problema s izradom borbenih aviona ako Kina uvede zabranu izvoza”, rekao je jedan od savjetnika kineske vlade.

Borbeni avioni poput F-35 modela u velikoj se mjeri oslanjaju na rijetke metale koji su ključni za komponente aviona. Izvještaji iz SAD-a pokazuju kako je za svaki borbeni avion potrebno osigurati 417 kilograma rijetkih metala koji se većinom nabavljaju upravo iz Kine.

Moguća odluka kineskih vlasti o zabrani izvoza dolazi nakon pogoršanja kinesko-američkih odnosa i tehnološkog rata koji ove dvije zemlje vode već duži period.

Trumpova administracija je pokušala otežati kineskim kompanijama uvoz američke tehnologije, a Biden je nagovijestio kako će ograničiti i određeni izvoz prema Kini te da će po ovom pitanju usko sarađivati sa saveznicima.

Pored toga što su bitni za proizvodnju borbenih aviona, rijetki metali se koriste i u proizvodnji električnih automobila kao i pametnih telefona.

Brojni analitičari i savjetnici bliski vlastima Kine saglasni su s uvođenjem ovih mjera, međutim pojedini analitičari smatraju kako bi kontrola izvoza predstavljala mač sa dvije oštrice te bi mogla motivirati druge sile da ubrzaju razvoj vlastitih proizvodnih kapaciteta navedenih materijala što bi u potpunosti marginaliziralo Kinu.

Iako bi se kineski rudnici sa ovim odlukama vlasti našli u neviđenoj krizi, Kina bi vjerovatno određeni period i dalje imala monopolističku poziciju na tržištu rijetkih metala. Država trenutno kontrolira četiri petine svjetskog tržišta rijetkim metalima, a metali koji su iskopani u SAD-u moraju se i dalje slati u Kinu na završnu preradu s obzirom da Sjedinjene Američke Države i dalje nemaju dovoljno razvijene kapacitete.

Ipak, brojni stručnjaci su mišljenja kako kineska nadmoć u preradi ovih metala nije povezana sa tehnološkim kapacitetima zemlje već sa zakonima koji tolerišu znatno veći nivo zagađenja nego što je to slučaj u drugim državama.