Kina planira razbiti najveću kinesku aplikaciju za plaćanje

Screenshot 1 57
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Akcije kineskog tehnološkog giganta Alibabe naglo su pale nakon izvještaja da je njihova finansijska podružnica Ant Group ponovo pod lupom.

Regulatori žele razbiti Alipay, najveću kinesku aplikaciju za plaćanje s više od milijardu korisnika, navodi Financial Times.

Planom bi se stvorila zasebna platforma za profitabilno pozajmljivanje aplikacije. Bio bi to posljednji potez Pekinga da pojača kontrolu nad velikim kompanijama.

Ant bi također mogao biti prisiljen predati korisničke podatke na kojima se zasnivaju odluke o zajmovima novoj firmi za ocjenjivanje kreditnih sposobnosti, koja bi bila dijelom u državnom vlasništvu, navodi se u izvještaju.

Akcije Alibabe pale su u ponedjeljak u trgovini Hong Kong za više od 5 posto.

Grupa Ant nije odmah odgovorila na zahtjev za informacije od BBC-a.

Ovo ne bi bio prvi put da je grupa Ant na meti kineske vlade. Poslovno carstvo Jacka Ma, suosnivača i Ant Grupe i Alibabe, pogođeno je nizom visokoprofilisanih regulatornih mjera.

Kineske vlasti počele su pokazivati sve veće zanimanje za Ant Group u oktobru prošle godine nakon što je Ma kritizirao regulatore, sugerišući da guše inovacije.

Sljedećeg mjeseca regulatori su spriječili rekordno lansiranje Ant Group na tržištu dionica od 37 milijardi dolara (27 milijardi funti). U aprilu Alibaba je pogođen rekordnom kaznom od 2,8 milijardi dolara zbog monopolističkih problema.

U isto vrijeme, kineski regulatori pozvali su Ant da izvrši opsežnu poslovnu reviziju, uključujući i restrukturiranje u finansijski holding.

Rečeno mu je i da svoje dvije usluge mikrokredita Jiebei i Huabei pretoči u novu finansijsku kompaniju.

Ant neće biti jedini kineski online zajmodavac na kojeg će utjecati nova pravila, navodi se u izvještaju FT-a.

Posljednjih mjeseci kineski regulatori ciljaju druge internetske divove u opsežnom suzbijanju koje uključuje pitanja konkurencije i privatnosti, kao i korisničke podatke i kriptovalute.