Screenshot 2 38


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kina ima novu strategiju u pokušaju borbe s kompanijama koje krše pravila o zagađenju te namjerava iskoristiti njihove podatke protiv njih.
Reuters javlja da Kina 1. marta pokreće platformu koja će omogućiti javnosti i zvaničnicima da u realnom vremenu prate i proučavaju nivo emisija te da ustanove da li fabrike i institucije krše pravila o zagađenju. U teoriji bi proizvođači mogli biti uhvaćeni na djelu te primorani da poštuju zakone.

Kineske kompanije moraju dobiti dozvolu za ispuštanje zagađivača u atmosferu, ali su vlasti prethodno imale problema pri prikupljanju potrebnih informacija te su firme falsifikovale podatke ili odugovlačile s odgovorom na zahtjeve za pristup informacijama. Oni koji krše zakone se suočavaju sa svakodnevnim kaznama, a onima koji namjerno izbjegavaju nadzor prijeti hapšenje.

Međutim, novi sistem nalaže kompanijama da postave opremu za praćenje te da podatke zadržavaju najmanje pet godina. Kompanije koje to ne ispoštuju plaćaju kaznu oko 31.000 dolara, a one koje krše zakon o zagađenju moraju izdvojiti oko 154.600 dolara.

Novi sistem možda neće biti usvojen svugdje, posebno u zemljama gdje bi javno objavljivanje podataka moglo biti konkurentski nedostatak. Povećanje zagađenja bi moglo biti rezultat povećanja broja kupaca, ali bi podaci ipak pomogli Kini u borbi protiv zagađivača i smanjenju svog doprinosa smogu i klimatskim promjenama.