Kina postavila skromne ekonomske ciljeve dok se trudi oporaviti od posljedica covida

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kina je postavila cilj od 5 posto rasta BDP-a u 2023., rekao je njen premijer u odlasku Li Keqiang u govoru u parlamentu vladajuće stranke, cilj koji je ispod očekivanja analitičara i slijedi cifru iz 2022.

Govor o “izvještaju o radu” u nedjelju također se dotakao vanjskih poslova i ponovno je naglasio cilj Komunističke partije Kine (KPK) da pripoji Tajvan. Budžetski dokumenti potvrdili su još jedan uzastopni rast potrošnje za odbranu od 7,2 posto, neznatno više u odnosu na prošlogodišnji rast od 7,1 posto.

Li Keqiang, u onome što je vjerojatno njegov posljednji veliki govor prije odlaska s mjesta kineskog premijera, otvorio je godišnji sastanak Nacionalnog narodnog kongresa (NPC). Izvještaj o radu, koji je zahtijevao odobrenje lidera KPK, Xi Jinpinga – ocrtava glavna postignuća vlade u prošloj godini i planove za sljedeću.

Ovogodišnji sastanak posebno je značajan jer označava prelaz iz jednog političkog mandata u drugi, nakon što je Xijev treći mandat koji je razbio presedan na čelu stranke ponovno potvrđen u oktobru.

Xijeva konsolidacija vlasti dovela je do čišćenja rivala i uzdizanja lojalista u redovima KPK. Uklanjanje Lija, koji je bio član suparničke frakcije, s drugog mjesta u stranci neki su protumačili kao znak igre moći.

Lijev govor, održan pred publikom od gotovo 3.000 delegata NPC-a i Xiem, bio je uveliko usredotočen na promicanje kineskog “potpunog ekonomskog oporavka” nakon što je nekoliko godina bila pogođena pandemijom, utjecajem Xijeve stroge politike nulte zaraze Covidom i problemima u sektorima gradnje i razvoja. U 2022. kineski BDP porastao je samo 3 posto, daleko ispod vladinog cilja od 5,5 posto.

Najavio je da će vlada imati za cilj stvoriti oko 12 miliona radnih mjesta u urbanim sredinama, ali je ostavio prostora za pomicanje sa stopama nezaposlenosti zadržavajući urbani cilj na 5,5 posto, koliko je nedavno objavljeno u decembru.

Profesor Victor Shih sa Kalifornijskog univerziteta u San Diegu rekao je za Guardian da ciljevi “nisu pretjerano ambiciozni” i omogućili su vladi i njenom novom premijeru potencijalnu “laku pobjedu”.

“Oni ne pozivaju na nikakve velike poticaje, a to djelomično proizlazi iz spoznaje da izvoz – glavni pokretač rasta kineskog ekonomije u posljednje tri godine – vjerojatno neće biti tako jak ove godine”, rekao je, prenosi The Guardian.