Kina prihvatila istragu WHO-a o porijeklu koronavirusa

Screenshot 4 1138
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će predvoditi istragu nakon što je Kina prihvatila da u januaru primi tim međunarodnih stručnjaka koji će istraživati porijeklo koronavirusa.

Kina se ranije snažno protivila međunarodnoj istrazi o porijeklu koronavirusa tvrdeći da je takav stav antikineski, ali je otvorena za istragu koju vodi WHO.

U ovom trenutku nije jasno da li će istraživači putovati u Wuhan, grad u kojem je virus prvi put detektovan, a o tome se još vodi diskusija.

“WHO je i dalje u kontaktu sa Kinom radi diskusije o tome koja će mjesta posjetiti međunarodni tim”, izjavio je na konferenciji za novinare Babatunde Olowokure, šef regionalne kancelarije WHO-a za Zapadni Pacifik.

On je rekao da se očekuje da će međunarodni stručnjaci stići u Kinu početkom januara.

Kineski državni mediji sugerišu da je virus postojao u inostranstvu prije nego što je otkriven u Wuhanu i ukazuju na njegovo prisustvo na uvezenim pakovanjima smrznute hrane i na naučne dokumente u kojima se navodi da je virus cirkulisao u Evropi prošle godine.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin Alen Talić ima nevjerovatnu memoriju: Brži je od Googla, a već 4 godine živi na respiratoru, sreća je da može kratko sam disati, jer dešavalo se da stane...

Klix

GODISNJICA
MARKETING