Kina supružnicima uvela “hlađenje” prije razvoda, broj rastavljenih rapidno opao

Screenshot 4 47

U prvom kvartalu 2021. godine u Kini je registrirano 296.000 razvoda. U poređenju sa 1,06 miliona razvoda u zadnjem kvartalu lani, to je pad od 72 posto. Ovo smanjenje pripisuje se stupanju na snagu novog zakona, koji propisuje period “hlađenja” prije definitivnog razvoda.

Prema novom Građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu 1. januara, parovi koji podnose zahtjev za razvod moraju pričekati 30 dana nakon podnošenja zahtjeva, a za to vrijeme bilo koja strana može povući zahtjev. Zatim se moraju ponovo prijaviti, kako bi brak bio okončan.

Zakon je kritiziran uz zamjerke da predstavlja kočnicu ličnih sloboda i predstavlja potencijalno zarobljavanje ljudi u nesretnim ili čak nasilnim brakovima. No, zagovornici istog kažu da zakon “osigurava porodičnu stabilnost i društveni poredak”, piše CNN.

Prethodno, broj razvoda u Kini neprestano se povećavao, dijelom i zbog veće autonomije žena. To je izazvalo uzbunu kod nekih kreatora politika jer vlasti potiču ljude da imaju više djece. Strahuju da će smanjenje broja brakova utjecati na natalitet, što zauzvrat utječe na ekonomska i socijalna kretanja.