Kina tvrdi da je riješila problem ovisnosti mladih o gamingu

Podijelite vijest

U izvještaju Kineskog komiteta za industriju igara se navodi da su mladi pobijedili ovisnost o videoigrama.

Ovaj izvještaj bi mogao utjecati na zvaničnike, koji su ranije nazvali videoigre “duhovnim opijumom”, da ublaže trenutno stroge restrikcije koje se odnose na gaming. Od augusta 2021. godine je djeci zabranjeno da igraju videoigre duže od tri sata sedmično.

Gaming sektor je također pogođen “zamrzavanjem” zvaničnih odobrenja za izdavanje novih naslova, a to je dio većih mjera kineskih vlasti s ciljem regulisanja ogromnog kineskog tehnološkog sektora u kojem su giganti poput Tencenta, jedna od najvećih kompanija u svijetu videoigara.

U izradi izvještaja je učestvovala i istraživačka agencija CNG koja je ustupila svoje podatke, a koji govore da je 75 posto mladi gamera igralo videoigre manje od tri sata sedmično. Kineske gaming kompanije poput Tencenta su postigle “nevjerovatne rezultate”, navodi se u izvještaju.

Kineska vlada tvrdi da je ovisnost o gamingu rezultirala rastom miopije, lošom koncentracijom, problemima s mentalnim zdravljem i poremećajima sna. Zabrinutost zbog vremena provedenog ispred ekrana povećana je zbog lockdowna uvedenog usljed pandemije koronavirusa, zbog čega je fokus na online učenju.

Nakon restrikcija gaminga, kineska verzija TikToka pod nazivom Douyin, zabranila je osobama mlađim od 14 godina da koriste platformu duže od 40 minuta dnevno.

Meutim, dolaskom zime i povećanjem broja zaraženih koronavirusom u Kini, djeca provode više vremena u domovima, a neki roditelji im dopuštaju pristup svojim profilima kako bi ih zabavili.

Gaming je postao popularniji i među odraslim Kinezima. Novine China Daily su objavile da su i osobe koje žive u staračkim domobima počele igrati online igre kako bi “povećale povezanost s unucima”.

Međutim, stručnjaci za azijsko tržište igara iz kompanije Niko Partners, saopćili su da je opadanje prihoda u Kini zapravo pozadina izvještaja. Ipak, osnivačica Lisa Cosmas Hanson tvrdi da budućnost izgleda pozitivnije sa “zamahom u ekonomiji, esportu, PC igrama i entuzijazmo među 700 miliona kineskih gamera”.

“Ponovnim pokretanjem odobrenja igara i prilagođavanjem propisima za mlade na lokalnom nivou, mi vidimo razvoj pozitivnijeg ishoda”, rekla je Hansen.

Klix