Kina u više gradova uvodi “lockdown”

3 340

Kina je zabilježila najveći dnevni porast broja slučajeva oboljelih od koronavirusa u posljednjih pet mjeseci iako je u već četiri grada u toj zemlji uveden lockdown, sve veći broj ljudi se testira, a primjenjuju se i druge mjere za sprečavanje širenja zaraze.

Većina novih pacijenata prijavljena je u blizini glavnog grada Pekinga, ali i u provinciji na sjeveroistoku Kine također je zabilježen porast broja novih slučajeva, pokazali su danas službeni podaci.

Porijeklo virusa

Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je da je na kopnu prijavljeno ukupno 115 novih potvrđenih slučajeva u poređenju s 55 koliko ih je zabilježeno dan ranije. To je najveći dnevni porast od 30. jula, prenosi agencija Reuters.

Iz tog nacionalnog zdravstvenog tijela rečeno je da je 107 novih slučajeva lokalnih infekcija. Hebei, provincija koja okružuje Peking, prijavila je 90 slučajeva, dok je sjeveroistočna provincija Heilongjiang prijavila 16 novih slučajeva.

Porast broja novih slučajeva događa se uoči dolaska tima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuje porijeklo pandemije koronavirusa. Tim bi sutra trebao stići u grad Wuhan u centralnoj Kini gdje se zaraza prvi put pojavila krajem 2019. godine.

Mjere prevencije

U provinciji Hebei tri grada – Shijiazhuang, Xingtai i Langfang – su pod lockdownom kao dio napora da se zaustavi širenje virusa, dok su gradske vlasti Pekinga pojačale mjere provjere i prevencije kako bi spriječile da se tamo razvije još jedan klaster.

Provincija Heilongjiang danas je proglasila hitnu situaciju zbog koronavirusa. Grad Suihua, koji se graniči s glavnim gradom provincije Harbin, pod blokadu je stavio 5,2 miliona ljudi.

Avaz

Prethodni članakSutra nastavak suđenja Draganu Mektiću i drugima
Sljedeći članakKenan Tahirović se vratio u “Zadrugu”: Rialdinu reakciju niko nije očekivao