Kina uprkos upozorenju SAD-a spašava ekonomiju Rusije nakon evropskog embarga na naftu

Podrška Kine Rusiji kroz kupovinu nafte i gasa iritira Washington i povećava rizik od američke odmazde, kažu strani posmatrači, iako ne vide naznake da Peking pomaže Moskvi da izbjegne sankcije zbog njenog rata protiv Ukrajine, piše Business Standard.

Važnost Pekinga kao spasa ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu porasla je u ponedjeljak nakon što je Evropska unija, glavno tržište fosilnih goriva koje obezbjeđuje većinu stranih prihoda Moskve, odlučila da zaustavi kupovinu nafte.

Vlada predsjednika Xi Jinpinga saopćila je uoči ruskog napada 24. februara da ima neograničeno prijateljstvo s Moskvom i ostavila je Zapad da nagađa da li će Peking pomoći Putinu.

Kina odbacuje sankcije kao nezakonite jer su Sjedinjene Američke Države, Evropa i Japan odsjekle Rusiju od svojih tržišta i globalnog bankarskog sistema bez procedure koja bi uključivala Ujedinjene nacije, gdje Peking i Moskva imaju pravo veta.

Sankcije ne zabranjuju Kini, Indiji ili drugim zemljama da kupuju rusku naftu i gas. Međutim, predsjednik Joe Biden upozorio je Xija na neodređene posljedice ako Peking pomogne Moskvi da izbjegne sankcije. To ostavlja otvorenim rizik da bi kineske kompanije mogle biti kažnjene gubitkom pristupa vrijednim zapadnim tržištima.

Čini se da se Peking toga pridržava, ali državne kompanije kupuju više ruske nafte i gasa, što Kremlju daje prihod od izvoza. Oni su također potencijalni investitori u ruske energetske projekte kako zapadne kompanije odlaze.

Bidenova administracija će vjerovatno postati sve više ogorčena zbog kontinuirane podrške Kine Rusiji, rekao je Neil Thomas iz Eurasia Group.

“To povećava vjerovatnoću jednostranih poteza kažnjavanja Pekinga i savezničke koordinacije o mjerama ekonomske sigurnosti koje imaju za cilj suprotstavljanje Kini”, rekao je Thomas.

Sukob povećava napetost s Washingtonom oko Tajvana, Hong Konga, ljudskih prava, trgovine, tehnologije i strateških ambicija Pekinga.

“Kina predstavlja najozbiljniji dugoročni izazov međunarodnom poretku”, rekao je državni sekretar Anthony Blinken u govoru 26. maja. Xijeva vlada pokušala je da se distancira od Putinovog rata pozivajući na mirovne pregovore, ali izbjegava da kritikuje Moskvu.

Druge vlade ne smiju ni na koji način naštetiti legitimnim interesima Kine u odnosima s Ukrajinom, upozorio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Odluka lidera EU od ponedjeljka smanjit će uvoz ruske nafte za 90 posto, prema riječima šefice njene izvršne vlasti Ursule von der Leyen. Evropski kupci plaćaju Rusiji čak milijardu dolara dnevno za naftu, gas i ugalj. Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, odgovorio je na Twittteru da će Rusija pronaći druge uvoznike.

Moskva je mala kao trgovinski partner Pekinga, ali je saveznik protiv onoga što oboje zamjeraju i vide kao dominacijom SAD-a u globalnim poslovima.

Kina vidi rusku naftu i gas kao način za diverzifikaciju zaliha za svoju ekonomiju gladnu energije. Kina je kupila 20 posto prošlogodišnjeg ruskog izvoza sirove nafte, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. Dvije strane su 4. februara objavile novi 30-godišnji ugovor o gasu, tri sedmice prije napada Moskve na Ukrajinu, za koji državni list Global Times navodi da će povećati godišnje isporuke Kini za oko 25 posto.

Iako su dvije zemlje prijateljski nastrojeni, Kina koristi situaciju da bi dobila jeftiniju energiju i povoljne poslovne poslove, rekla je Marija Šagina iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Oni bi uvijek iskoristili izolaciju Rusije, rekla je Shagina, ali su veoma oprezni da ne prekrše sankcije.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je u martu da Washington neće tolerisati Kinu ili bilo koju drugu zemlju koja pomaže Moskvi da zaobiđe sankcije. Bijela kuća je kritikovala retoričku podršku Pekinga Putinu.

Washington pomno prati kineske odnose s Moskvom, navela je američka ambasada. Dodali su da nisu vidjeli nabavku vojne opreme. Na pitanje o ekonomskim sankcijama i mogućim kršenjima, ambasada je odgovorila da nema ništa više da kaže.

Uvoz Kine iz Rusije u aprilu je porastao za 56,6 posto u odnosu na prethodnu godinu na 8,9 milijardi dolara, prema podacima carine. To je pomoglo Putinovoj vladi da zabilježi suficit tekućeg računa, najširu mjeru trgovine, od 96 milijardi dolara za četiri mjeseca zaključno s aprilom.

Kineski procesor kreditnih kartica, UnionPay, odbio je da sarađuje sa ruskim bankama nakon što su Visa i MasterCard prestale da ih uslužuju, izvestio je u aprilu ruski informativni list RBC. Izjavili su da je UnionPay zabrinut da bi mogao biti pogođen sekundarnim sankcijama i odsječen od globalnog finansijskog sistema koji kontrolira Zapad.

Ipak, Kina je Moskvi dala ekonomski spas nakon sankcija Zapada uvedenih zbog njenog oduzimanja Krima od Ukrajine 2014.

Peking se složio da kupi ruski gas u sporazumu koji se procjenjuje na 400 milijardi dolara za tri decenije. Moskva se obratila kineskim državnim kompanijama da pomognu u plaćanju razvoja nafte i gasa nakon što su sankcije vezane za Krim prekinule finansiranje Zapada.

Klix