Screenshot 5 41
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Pojedine lokalne kineske vlasti su odlučile da djeca čiji roditelji nisu u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa neće moći pohađati nastavu od predstojeće školske godine, a koja počinje u septembru. Vakcinacija će biti uslov i za druge namjene.

U pojedinim dijelovima ove države nevakcinisani neće moći ulaziti u bolnice i trgovine. Poput Francuske i Grčke, i Kina je radnike iz pojedinih djelatnosti obavezala na vakcinaciju.

“Oni koji još nisu imunizirani to trebaju učiniti čim prije i time omogućiti povratak svog djeteta u školu”, poručili su ove sedmice nadležni iz provincije Guanxi i dodali da se to odnosi na roditelje svih učenika.

Na ovu vrsu uslovljavanja odlučile su se i provincije Jiangxi i Henan. No, među provincijama postoje izvjesne razlike u pravilima. Pa tako u provincijama Hebei i Pingxiang đaci od 12 do 17 godina starosti neće moći ići u školu, ako nisu u potpunosti vakcinisani. Nije obrazloženo kakva su pravila za ostale učenike.

U provincijama Hancheng i Shaanxi nevakcinisane osobe neće moći posjećivati hotele, restorane i prostore u kojima se priređuju zabavne aktivnosti.

Rokovi za vakcinaciju su različiti, ali je većina njih do kraja jula. Ranije je Kina postavila cilj da do kraja godine bude imunizirano 64 posto od ukupnog broja stanovnika.

Ove odluke su izazvale mnoštvo reakcija, a neki su ih nazvali “nepravednim”.

“Prvo su rekli da će vakcinacija biti dobrovoljna. Onda se ispostavilo da će biti obavezna”, jedan je od komentara.

Vlast je saopćila da građani trebaju biti ohrabreni da se vakcinišu, ali da je na njima da odluče da li će to učiniti. Međutim, nižim instancama vlasti je rečeno da među prioritetima za vakcinaciju bude što veći broj ljudi.

U najmnogoljudnijoj državi svijeta su iskorištene 1,4 milijarde doza vakcina. Još nije objavljeno koliko je osoba u potpunosti vakcinisano, tj. koliko ih je dobilo obje doze vakcine, prenosi BBC.